Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fojo om regeringsuppdraget att motverka hat och hot

Publicerad: 26 Juni 2017, 11:07

Lars Tallert, utvecklingschef på Fojo.

Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet har fått i uppdrag av regeringen att genomföra ett projekt om journalisters utsatta situation. ”Jag har svårt att tänka mig något mer angeläget”, säger utvecklingschefen Lars Tallert.


Regeringens satsning omfattar två miljoner kronor vilka ska spenderas på projektet vars syfte är att förebygga och hantera hat och hot mot journalister. Fojo, som fått uppdraget, ska enligt ett pressmeddelande ”identifiera, utveckla och genomföra insatser riktade till journalister och redaktioner i för att kunna förebygga och hantera utsatthet för hot och hat.”

Lars Tallert, utvecklingschef på Fojo, ser uppdraget som en viktig utmaning.

– Jag har svårt att tänka mig något mer angeläget. Vi vet hur utsatta journalister är – inte minst kvinnliga journalister. Och vi vet också att hatet och hotet gör att det finns dem som överväger att lämna yrket.

Konkret handlar arbetet nu om att skapa en bra modell för hur Fojo på olika sätt kan hjälpa redaktioner att hantera hat och hot, berättar Lars Tallert. Och det arbetet måste göras i samråd med redaktioner och mediebranschens olika organisationer, understryker han.

Vilka som ska jobba med projektet är ännu inte klart, men finansieringen täcker en heltidstjänst. I övrigt ska pengarna bland annat gå till att bygga en digital kunskapsportal, utveckla utbildningar som riktar sig till enskilda journalister och mediechefer samt ta fram material till exempel i form av policys och riktlinjer.

– I förlängningen hoppas vi att det här ska bidra till att journalister kan känna sig säkrare, att medier vågar att rapportera även om man blir utsatta för hat och hot och att det ska finnas en större beredskap på redaktionerna.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kommenterar projektet:

”Hatet och hoten mot journalister är ett angrepp på dels de enskilda individerna, men också på yttrandefriheten och demokratin. Därför satsar vi på ökat stöd till de som har blivit utsatta, men även på förebyggande kunskapsinsamling”

Den 1 november 2018 ska uppdraget slutredovisas till Regeringskansliet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.