Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fojo bekämpar korruption med app

Publicerad: 31 Oktober 2012, 08:49

Medieinstitutet Fojo har fått 12,3 miljoner kronor från Sida för att bekämpa korruption i Afrika. Och de gör det med hjälp av mobilen.


Uganda och Zambia har nyligen fått besök av Fojoprojektledaren Lars Tallert som varit där för att sjösätta medieinstitutets antikorruptionsprojekt Action for Transparency. Projektet ska ge medborgarna i Uganda och Zambia möjlighet att bekämpa korruption med hjälp av mobiltelefonen.

En app till telefonen visar hur mycket pengar närbelägna skolor och hälsostationer får av staten, vilket gör det lättare för medborgarna att ifrågasätta de ansvariga om det exempelvis saknas böcker, lärare, läkare eller mediciner.

Misstänker man korruption kan man rapportera detta till en facebooksida eller till Transparency Internationals hemsida allt med hjälp av appen.

Projektet bryter ny mark genom att förena erfarenheter från privata sektorn, it-branschen, organisationer för mänskliga rättigheter och grävande journalister, säger Lars Tallert i ett pressmeddelande.

4000 journalister och människorättsaktivister kommer samtidigt att utbildas i hur man får fram information om offentliga utgifter.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.