Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

FN:s plan för att skydda journalister

Publicerad: 7 september 2012, 07:18

I november antar FN en handlingsplan för att skydda journalister. Unescos ansvarige Guy Berger ber media om hjälp för att den ska bli effektiv.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Syftet är att alla FN:s organ och program ska utveckla ett gemensamt och enhetligt tillvägagångssätt för att kunna spela en viktigare roll i pressfrihetsfrågor.

Att få hela FN bakom en sådan handlingsplan ger den också stor kraft, enligt Unescos ansvarige Guy Berger som pratade på World Newspaper Congress.

Den 22 november kommer FN att hålla ett stort möte om säkerhet för journalister och straffrihet, och då kommer FN också att rösta om handlingsplanen. Enligt Guy Berger behöver Unesco medias hjälp på tre sätt:

- Bevaka konferensen, det har ett nyhetsvärde eftersom det kan bli första gången hela FN ställer sig bakom en plan för att skydda journalister.
- Bevaka att FN:s olika organ följer handlingsplanen.
- Delta och bidra till planen med ert kunnande.

Planen ska samordna FN:s olika organ och involvera andra organisationer på internationell och regional nivå för att främja utvecklingsprogram med fokus på journalisters säkerhet. FN ska också hjälpa länderna att utveckla lagstiftning som gynnar yttrandefriheten och information och stödja deras ansträngningar att genomföra befintliga internationella regler och principer.

Som grund för planen ligger rapporten UNESCO Director-General Report on The Safety of Journalists and the Danger of Impunity, som finns att ladda ner här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev