Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

FN-resolution till skydd för journalister

Publicerad: 27 December 2006, 11:35

FN:s säkerhetsråd har enhälligt antagit en resolution (1738) till skydd för journaliste som arbetar i konfliktområden.


Reportrar utan gränser, som arbetat för att få en resolution till stånd, uttrycker sin glädje över att de grekiska och franska ansträngningarna resulterat i att rådet så snabbt kommit till ett beslut.

Det var i mitten av oktober som Reportrar utan gränser överlämnade ett utkast till en resolution till utrikesminister Philippe Douste-Blazy. I sina ansträngningar har organisationen fått stöd av ett par parlamentsledamöter som nyligen offentliggjorde en rapport om de risker som reportrar i krigsområden utsätts för.

I tider då reportrar och de som assisterar medierna ställs inför ökande risker, 113 har dödats hittills i år, är resolutionen en nödvändig påminnelse om alla staters skyldigheter under internationell lag. Den är också en  uppmaning till regeringar som alltför ofta låter dem som begår brott mot journalister gå ostraffade, skriver Reportrar utan gränser i en kommentar.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.