Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

FN kräver omedelbar frigivning

Publicerad: 8 April 2013, 12:58

Ett brott mot internationell rätt så kallar FN Etiopiens frihetsberövande av journalisten och bloggaren Eskinder Nega, och kräver hans omedelbara frigivning.


FN:s arbetsgrupp som består av fem oberoende experter från fyra kontinenter anser att den etiopiska regeringen brutit mot Eskinder Negas rätt till yttrandefrihet och rättssäkerhet och kräver hans omedelbara frigivning, i ett upprop på Freedom Nows sajt.

Eskinder Nega är dömd till 18 år i fängelse för sina artiklar, blogginlägg och framträdanden om den Arabiska våren och den möjliga påverkan en sådan utveckling kan ha på den politiska situationen i Etiopien.

Den etiopiska regeringen kan inte fortsätta att använda antiterroristlagstiftningen till att tysta arbetet som görs av oberoende journalister, även om de inte gillar vad som rapporteras, säger Freedom Nows chef Maran Turner i pressmeddelandet.

Eskinder Nega fängslades i september 2011 utan åtal eller möjlighet till advokat under de första två månaderna. Sedan anklagades han för att kränka Etiopiens antiterrorlagar. Det var den åttonde gången under hans 20 år långa karriär som fristående journalist och publisher som den etiopiska regeringen fängslade Eskinder Nega. Hans överklaganden blir ständigt framskjutna, senast hände det 27 mars 2013.

Att använda alltför breda lagar mot terrorism är ett brott mot den internationella rätten till yttrandefrihet. Det undergräver de internationella ansträngningarna för att ta itu med verkliga säkerhetshot, säger Maran Turner.

Eskinder Nega får nu juridisk hjälp av Freedom Now.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.