Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Flyktingrapportering dubbelt prisad

Publicerad: 16 Maj 2016, 07:47

I november i fjol var SN:s reporter Annika Clemens och fotograf Jens Alvin på den grekiska ön Lesbos för att bevaka flyktingkrisen. Nu har deras rapportering prisats av Journalistförbundets Sörmlandsdistrikt.


Södermanlands Nyheters reporter Annika Clemens och fotograf Jens Alvin har tilldelats Sörmlands journalistpris. Annika Clemens tilldelas dessutom det nyinstiftade priset Årets förnyare.

Det är roligt att vi fick priset tillsammans med tanke på att vi jobbade så tätt ihop och lyckades få ur oss så mycket. Samtidigt känns det bra att ett sådant här viktigt ämne uppmärksammas, säger Annika Clemens i ett pressmeddelande.

Under reportageresan fick de kännedom om de flygblad med falsk information om Sverige som SD spred i flyktingläger, ett avslöjande som fick stort genomslag i både svenska och utländska medier.

Motiveringen till Sörmlands journalistpris:

Annika Clemens och Jens Alvin tog med sin rapportering i text och bild flyktingkrisen på den grekiska ön Lesbos hem till Sörmland och presenterade den på ett mycket tydligt och gripande sätt för SN:s läsare i papperstidningen och på webben. Starka skildringar från Lesbos stränder när flyktingar anlände i gummiflottar och små båtar följdes upp med besök i de växande uppsamlingslägren på Lesbos, där flyktingarna försökte samla krafter inför den fortsatta resan i sökandet efter en säker tillflykt.

Annika Clemens och Jens Alvin kunde under dygnen de jobbade på Lesbos också rapportera om fynden av flygblad i flyktingläger med falsk information om Sverige, med syfte att avskräcka flyktingar från att vilja resa till Sverige. En nyhet som fick stort genomslag i svenska medier.

Motiveringen till Årets förnyare:

Annika Clemens har genom sina resor i tjänsten till grekiska ön Lesbos och privat till miljömötet i Paris direktrapporterat genom appen Periscope och liverapporterat på webben samtidigt som hon har skrivit traditionella pappersartiklar. Hon har inspirerat kollegor till ett nytt sätt att arbeta och visat att det inte behöver vara så krångligt, men att det ger stor effekt och låter läsarna få en känsla av att vara med och vara på plats, i världen, i frågor som påverkar även hemma i Sörmland.

Hon har även i sitt dagliga arbete som reporter, och ibland inhoppare på nyhetschefsplats eller som webbreporter, visat att hon med nyfikenhet tar sig an nya sätt att arbeta, tar initiativ till att fånga läsare/tittare och chattdeltagare för att öka och/eller bibehålla intresset för seriösa medier. Ett studiebesök på SvD resulterade genast i flera informativa kortfilmer spå webben samt nya sätt att presentera digert material. Med fler kollegor som Annika Clemens skulle vi journalister ha lättare för att anpassa oss på en tuffare arbetsmarknad, där allt fler aktörer slåss om människors uppmärksamhet.

Annika Clemens och Jens Alvins rapportering från Lesbos hittar du här: 

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.