Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Flera journalistik-begrepp bland årets nyord

Publicerad: 27 December 2018, 06:38

Några av årets nyord.

Explainer, mandatpingis och swishjournalist är några av de ord som mediebranschen bidragit med till årets nyordslista som presenteras av Språkrådet och Språkrådet.


Det har tillkommit 33 nya ord till det svenska språket under 2018, menar Språkrådet och Språktidningen som under torsdagen presenterade årets nyordlista.

Bland dessa finns flera termer som kommer från journalistiken eller mediebranschen. Till exempel explainer: de korta videosnuttar som pedagogiskt förklarar ett begrepp eller en händelse som flera mediebolag satsat stort på senaste tiden.

Ett annat begrepp som uppstod i medierapporteringen under hösten var mandatpingis. Det tillkom under sluträkningen av valresultatet när ett viktigt mandat gick mellan höger- och vänsterblocket. Det fick till och med Radiosporten att göra ett humoristiskt inslag där de kommenterade rösträkningen som om det vore en tennismatch.

Även en ny finansieringsform för journalistik anses nu vara ett etablerat ord: swishjournalist. Ordet kommer från en mängd personer som skriver eller spelar in journalistik eller åsiktsmaterial och finansierar sitt uppehälle genom donationer från läsare eller tittare, ofta via penningtransaktionstjänsten swish.

Ett annat begrepp som visserligen inte kommer från medierna, utan från universitetsvärlden, men som populariserats i nyhetsrapportering och analyser under året är Gal-tan-skalan. Alltså den nya dimension där partierna klassificeras efter värderingar och inte enbart efter vänster-höger dimensionen.

Begrepp som inte är med på listan, men som skapades under året är bland annat Knytblusuppror och 3-2-1 regering. Ola Karlsson från språkrådet förklarar beslutet i en krönika. Enligt honom baseras urvalet av ord bland annat på att de ska vara allmängiltiga. Knytblusupproret anser språkrådet vara ett ord av allt för tillfällig karaktär, då det handlar om att visa stöd för Sara Danius i en specifik situation. Samma gäller för den regeringsmodell som Ulf Kristersson kommit på för att överbygga splittringen inom alliansen och som inte är applicerbar i andra sammanhang.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.