Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Flera fall av sextrakasserier mot sportjournalister under VM

Publicerad: 10 juli 2018, 07:40

SJF:s ordförande Jonas Nordling.

Under fotbolls-VM i Ryssland har flera kvinnliga sportjournalister, bland annat från Aftonbladet, SVT och TV4, vittnat om hur de sextrakasserats när de varit ute och rapporterat. SJF:s ordförande Jonas Nordling ser allvarligt på övergreppen.


Sedan i våras pågår en kampanj i Brasilien under hashtagen #DeixaElaTrabalhar, vilket kan översättas som ”låt henne jobba”. Bakom rörelsen står kvinnliga sportjournalister som har tröttnat på att trakasseras under sin yrkesutövning. Diskussionen i landet har intensifierats sedan en av journalisterna som medverkade i kampanjen, Julia Guimaraes, nyligen blev utsatt för en man som försökte kyssa henne under VM-sändningarna från Ryssland.

Bland de som vittnat om hur de trakasserats av manliga fans finns också flera svenska sportjournalister. En av dem är Aftonbladets Malin Wahlberg som under en livesändning angreps av svenska fans som hårdhänt lade handen om hennes hals och pussade henne på kinden.

En annan som utsatts är SVT:s fotograf Elin Fredriksson som i samband med matchen mellan Iran och Marocko blev antastad av fans utanför arenan.

En tredje är TV4:s reporter Frida Nordstrand. Det var i fredags, under hennes och kollegan Olof Lundhs uppsnack inför lördagens kvartsfinal mellan Sverige och England, som en grupp män kom in i bild varav en ropade ”fuck her right in the pussy”.

SJF:s ordförande Jonas Nordling ser allvarligt på den senaste tidens incidenter.

– Alla typer av övergrepp mot journalister när de försöker rapportera är allvarliga och ett hot mot yttrandefriheten. Ingen ska gå in och avbryta en direktsändning.

Arbetsgivarens ansvar är att säkerställa att ens anställda/uppdragstagare har en så säker arbetsmiljö som möjligt, berättar Jonas Nordling.

– Arbetsgivaren måste göra en riskanalys och titta på hur man kan minimera risken för de anställda, säger han och fortsätter:

– Och i de fall anställda råkat ut för det här får arbetsgivaren i efterhand diskutera vad som gått snett. Skickar man ut medarbetare i den typen av miljöer, där man tyvärr vet att detta förekommer, ska man som arbetsgivare i alla fall kunna säga att man gjort vad man kan.

Vad kan ni göra från förbundets sida?

– Vi kan göra rätt mycket när det gäller att säkerställa att man går igenom och gör de här riskanalyserna på redaktionerna. Givet att den här typen av incidenter tyvärr inte är något nytt så hoppas jag att den här diskussionen redan förs på redaktionerna.

Han berättar att genusrelaterade problem i sportjournalistikens värld kan ha olika karaktär.

– De senaste veckornas direkta angrepp på kvinnliga sportjournalister som är ute på fältet är en dimension, en annan är den uppförsbacke och de utmaningar bland kollegor man har som kvinna i den världen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.