Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fler uppmärksammar Pressfrihetens dag

Publicerad: 2 Maj 2008, 15:15

I Upsala Nya Tidning handlar huvudledaren i morgondagens tidning om OS och pressfriheten i Kina. Rubriken är på kinesiska. I Blekinge Läns Tidning och i VLT tas också pressfriheten upp.


Maria Ripenberg har skrivit morgondagens huvudledare i UNT, om pressfriheten och Peking-OS. Hennes slutsats är att Kina i princip brutit kontraktet som gjordes upp när landet godkändes som arrangör.

– Rubriken i tidningen och på nätet är på kinesiska. Det står översatt ”Den här texten skulle aldrig ha kunnat publiceras i Kina”.

I Blekinge Läns Tidning skriver politiska chefredaktören Inga- Lena Fischer om bristen på frihet för medierna i länder som Ryssland och Vitryssland.

”Vi tar denna frihet som en grundsten, men den finns bara så länge den omfattas av alla, även politikerna. Många av våra riksdagsmän säger sig vara beredda att snäva in mediernas frihet. Det är en farlig tanke.”

I VLT kommer Elisabeth Bäck att ägna sin krönika åt pressfriheten. På bloggen på vlt.se skriver hon:

”Vi är priviligierade i Sverige och faktiskt lite bortskämda med vår fina tryck- och yttrandefrihet. Vi har inte riktigt vett att uppskatta den.”

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.