Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fler redaktioner har fått falska mejl

Publicerad: 8 januari 2014, 12:57

Musikhjälpen skulle komma till Haparanda. En ny drog hade fått fäste i Umeå. Två nyheter som båda hade sitt ursprung i falska mejl till redaktionerna.


Ämnen i artikeln:

Folkbladet

SVT:s Västerbottensnytt är inte den enda redaktion som nyligen fått mejl med falska nyhetstips som resulterat i nyheter.

Den 19 december fick Haparandabladet ett pressmeddelande som såg ut att komma från presschefen på Sveriges Radio och gick ut på att Musikhjälpen skulle sändas från Haparanda nästa år. Nyheten publicerades direkt men låg bara ute i drygt 20 minuter. Under den tiden hade redaktionen hunnit ringa presschefen som meddelade att hon inte skickat ut något mejl och att nyheten var falsk.

Då avpublicerades ursprungstexten och en notis om att ett falskt pressmeddelande hade lurat Haparandabladet lades upp på sajten istället.

När vi kontrollerade mejlet visade det sig att det skickats från en server i Tjeckien, precis som det som Västerbottensnytt fick, säger Örjan Pekka, chefredaktör på Haparandabladet.

Vem det är som ligger bakom vet han inte.

Men det är säkert någon eller några som vill testa hur det står till med källkritiken på redaktionerna.

Folkbladet i Umeå har också fått den här typen av mejl.

Just före jul kom det ett meddelande från polisen om att en ny och farlig drog fått fäste i Umeå. Nyheten låg ute några minuter innan redaktionen fått kontakt med polisen som dementerade att de skickat ut något mejl.

Men det var så bra formulerat att vi gick på det från början, säger Folkbladets redaktionschef Erik Isberg.

Och i och med att det var en drog som finns på andra ställen kände vi inte att det var någonting uppenbart galet med det.

I går kom ett nytt mejl. Det handlade om att SM i skidor skulle flyttas från det snöfattiga Umeå till Boden.

Hade det kommit i förrgår hade vi kanske gått på det. Men då hade precis beskedet kommit att  tävlingen verkligen ska gå här.

Erik Isberg vet inte vem det är som ligger bakom de falska mejlen. Han har sett uppgifter på Flashback att någon tagit på sig det.

Men vem det är, eller om det stämmer vet jag inte.

Skövde Nyheter har också fått samma typ av falskt pressmeddelande om att Musikhjälpen.

Har din tidning också drabbats hör gärna av dig till oss.

Kommunalråd kallade reporter ungjävel

Ungjävel-mejlet en förfalskning

HN gick på nyhet om chili i Twistpåse

Ämnen i artikeln:

Folkbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev