Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fler än Yrsa Stenius har skadat systemet

Krav på PO Yrsa Stenius avgång kan leda till att pressetiken som idé - och PO som institution - framstår som försök av tidningar att ta poäng på varandras bekostnad. Det ökar risken att statsmakten försöker hitta på egna regler och system i den gängse pressetikens ställe skriver UNT:s politiske chefredaktör Håkan Holmberg.

Publicerad: 24 Mars 2010, 07:52


Ämnen i artikeln:

POPressens Opinionsnämnd

Det är verkligen inte lätt att begripa varför PO Yrsa Stenius valt  att klandra Expressens publicering av nyheten om Jan Guillous  KGB-kontakter. Visst bjöd Expressen på en del överdrivna  dramatiseringar, men att en person som Jan Guillou under fem år haft upp  till 40 möten med KGB-företrädare, lämnat över information och fått  betalt har ett självklart allmänintresse.

KGB fanns på riktigt och  de flesta som var unga och journalister åren kring 1970 begrep mycket  väl att kontakter med den sovjetiska underrättelsetjänsten var orimliga.  Likaså är det svårt att dela uppfattningen att Guillou drabbats av  oförskyllt lidande genom Expressens publicering.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Naturligtvis är  Jan Guillou måttligt förtjust över just denna publicitet. Han har ju  inte själv velat att uppgifterna skulle bli kända, även om han erkänt  att kontakterna förekommit. Men han borde ha förstått att det inte var  rimligt att anmäla Expressen.

Och Yrsa Stenius borde ha förstått  att en anmälan av detta slag inte rimligen kan leda till klander.

På  Aftonbladet borde man ha förstått att PO:s yttrande över Guillous  anmälan inte borde publiceras – helt oavsett hur man fått tag i det. Och  på Expressen borde man begripa bättre än att bryta förbindelserna med  PO. Nu framstår händelseförloppet mer som en ny vända i rivaliteten  mellan Expressen och Aftonbladet än som en seriös fråga om det  pressetiska regelverkets institutioner och om pressetikens egentliga  innebörd.

Bör då Yrsa Stenius avgå? Hon har naturligtvis gjort  ett rejält misstag. Men avgångskrav är alltid litet för lätta att  formulera.

Jag fruktar att ett krav på Stenius avgång i detta fall  lätt leder till att pressetiken som idé – och PO som institution – ännu  mer riskerar att framstå som instrument för tidningar att ta poäng på  varandras bekostnad än som medel att klandra journalistik som verkligen  är oetisk. Och då ökar förstås också risken att statsmakten försöker  hitta på egna regler och system i den gängse pressetikens ställe.

Håkan Holmberg

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

POPressens Opinionsnämnd

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.