Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Flashbacktråden  som ett öppet redaktionsmöte”

Publicerad: 12 december 2011, 12:55

Vi gör många etiska avvägningar menar Lodjuren, en av de som håller i den bloggen om Flashbackgrävet om Terje Hellesøs fejkade bilder.


Ämnen i artikeln:

Flashback

Det som sker i Flashbacktråden om Terje Hellesø är som ett öppet redaktionsmöte.

Men i bloggen presenteras bara det som är sakligt och inte innehåller några grövre personangrepp.

De kommentarer till blogginläggen som inte håller måttet släpps inte igenom. Men i tråden är det fritt fram.

Det är problemet med crowsourcing det går inte att styra vad som sägs. Men jag är säker på att det sägs en massa på redaktionerna också som inte kan eller ska tryckas.

För övrigt finns kommentarer på till exempel Aftonbladet som är minst lika illa som det som finns på Flashback men ingen ifrågasätter när de vinner priser. På bloggen, som är en bidragande del till journalistpriset, har vi hårdare krav än vad Aftonbladet hade innan de gjorde om kommentarsreglerna skulle jag säga.

Det menar Lodjuren, en av personerna som jobbar med bloggen Treje Hellesø terjade foton. Målet med bloggen är att leverera en seriös presentation av avslöjandena och föra en seriös diskussion om övriga bilder som ifrågasatts. Lodjuren vill inte uppge sitt namn på grund av att det finns en hotbild mot de som driver bloggen.

Från början handlade det mycket om gräsrotsjournalistik menar Lodjuren som enligt egen uppgift själv offrat mycket tid på att söka igenom bildarkiv på nätet på jakt efter djur som Terje Hellesø kan ha använt sig av.

En natt tittade jag på minst 800 bilder på lodjur.

Nu går mycket av jobbet ut på att moderera kommentarer och hantera medierapporteringen. Det har släppts igenom en hel del felaktigheter menar Lodjuren:

Jag har läst hela tråden tre gånger och bland annat står det ingenstans att han borde ta livet av sig. Ingenstans.

Olika redaktioner har haft olika förhållningssätt till Flashbackfolkets gräv menar Lodjuren och spekulerar i att det kan ha något att göra med att det kan finnas konkurrens mellan nya sociala medier och traditionella medier:

Många tidningar har försökt tysta ner att det var vi som gjorde avslöjandet. Det var först när vi fick priset som de skrev det.

Den som först tog upp att Terje Hellesø fejkat bilder var en jaktvårdskonsulent. Men det var folk på Flashback som först kunde bevisa det understryker Lodjuren.

Men nu har han erkänt, vad är det mer ni vill ha svar på?

Om det här verkligen är alla bilder som är fejkade? De han har erkänt är det som är bevisat finns det verkligen inga fler?

Hur ska han ersätta dem som har upphovsrätt till bilderna han tagit sina motiv från?

Och varför har han behållit prispengarna från Naturvårdsverket när han blev Årets naturfotograf 2010.

Om ni fått svar på frågorna direkt vad skulle hänt då?

Då hade tråden dött ut ganska snart tror jag.

Hur kan en naturfotografs bildfusk engagera så många?

Jag tror det finns många anledningar. Han hade bland annat en otroligt hög svansföring innan och betonade hela tiden hur viktigt det är med äkthet och var oerhört kritisk mot alla där det fanns minsta antydan till fusk.

Om det handlat om en dopad idrottsman hade det inte ifrågasatts om man ville få fram hela sanningen. Men när det gäller fotografier verkar det vara så lite värt.

Hur ser du personligen på innehållet på Flashback? Är det något problem med att berätta om var man köpa de bästa flickorna i Berlin eller hur man ska få tag på narkotika i Göteborg?

Det är ett jätteproblem för mig personligen. Absolut. Diskussionen om bildfusket är seriös och jätteintressant. Men all den andra skiten rör jag inte. Jag går inte in där, säger Lodjuren.

Flashback förstör våra liv   

Ämnen i artikeln:

Flashback

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.