Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Flashback förstör våra liv

Publicerad: 7 december 2011, 12:49

Sveriges Radio gav sitt pris Årets medieorm till den Flashback-tråd som avslöjade naturfotografen Terje Hellesøs bildmanipulering. Hellesø berättar för Medievärlden om en nätmobb fast besluten om att krossa honom och hans familj.


Ämnen i artikeln:

Flashback

Det får räcka nu för fan.. Vi pratar om en naturfotograf inte om Ghaddafi. Användaren Soliditet är en av få som protesterar (Flashback 4/9). Då har den välkände naturfotografen Terje Hellesø och hans fru Malin hängts ut med en frenesi och aggression vanligtvis reserverad för terrorister eller grova sexbrottslingar. Terje Hellesø har avslöjats med att manipulera bilder på lodjur.

Men det slutar inte där. Till skillnad från journalistiska avslöjanden lugnar sig inte blodvittringen i Flashbacks persontrådar trots att bytet är fällt.

– De håller fortfarande på, säger Terje.

Att han manipulerat bilder är inte något han nekar till när Medievärlden når honom. Han talar lugnt och välartikulerat och tycks fullt medveten om den skada han åsamkat sin karriär.

– Jag vet vad jag har gjort, och det står jag för.

Men:

– Jag har inte mördat någon, jag har inte misshandlat någon, jag är ingen pedofil.

Malin och Terje har båda haft självmordstankar. En nära släkting har försökt ta livet av sig. Deras Facebook-konton har hackats, deras bloggar översvämmats med hatiska kommentarer.

I mailkorgen trängs de anonyma uppmaningarna: Åk tillbaka till Norge, din sjuke jävel!. Parets privatekonomi har hängts ut på Flashback i kreditupplysningar med fullständiga personnummer. Användarna hetsar varandra att tipsa Skatteverket och Kronofogden.

Till de upprepade påhoppen hör att Malin är en hora. Bland de värsta: rådet att paret borde gå ut i skogen och ta livet av varandra.

– På Flashback blandar man fakta med rena lögner i en enda, enorm röra. De skriver att jag är psykopat, mytoman, sektledare… jag har till och med fått reda på att jag är alkoholist, säger Terje ironiskt.

Det gick så långt att Malin började ifrågasätta allt runt omkring henne. Vem var mannen hon var gift med? Var han en psykotisk sektledare som manipulerade henne, som Flashback-användarna påstod? Stressen gav henne hjärtproblem. Till slut uppmanade en psykolog paret att sluta läsa vad som skrivs på Flashback; det är helt enkelt skadligt för dem.

Till och med Terjes syster i Norge har blivit utsatt för Flashback-mobben. Hur kan hon ha så stora besparingar, med en så liten inkomst? En kollega som skrev ett stödinlägg till Terje på sin blogg bombarderades med sexskämt och hatinlägg tills han var tvungen att radera inlägget.

Terje har svårt att förstå hur folk som faktiskt går in och läser vad som skrivs om honom, därefter kan ge Flashback ett pris.

Vad tycker du om anonymitetsproblemet?

– Rätten att vara anonym försvinner när man kritiserar en annan person. Och om människor tar livet av sig på grund av Flashback Jag tar starkt avstånd från den sajten.

– Jag har fått varenda del av mitt liv vänt ut och in och uthängt. Det vore inte mer än rätt om någon granskade Flashback på samma sätt.

Att deltagarna i tråden skulle vara så många som 800, det stämmer inte, menar Terje. Hans bror och syster har gått igenom forumet och sett att flera personer skapat ett antal profiler. I stället handlar det, liksom i politiska nätkampanjer, om att läsarna ska få intrycket att de är hur många som helst. Just nu skriver Terje på en bok om sitt liv och de rena maffiametoder han utsatts för de senaste månaderna.

– Det absolut värsta jag vet är mobbning. Deras målsättning är förstöra våra liv, men jag ger inte vika för mobben.

– Vi har förlorat våra inkomster, vi blir behandlade som pestsmittade folk läser ju Flashback.

Mediedrevet har i alla fall avtagit nu, berättar han. Flera journalister har låtit honom tala till punkt och berätta sin version, bland annat Svenska Dagbladet.

– Men hetsen på nätet fortsätter, varje dag. Det känns som om man lever i ett rättslöst samhälle, helt fruktansvärt, avslutar Terje, som tillsammans med Malin anmält de värsta kommentarerna till polisen.

Tvinga ut trollen i ljuset

Ansvarslöst Flashback skadar människor

Ämnen i artikeln:

Flashback

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev