Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Finländarna gillar sin tidningar

Publicerad: 14 Maj 2008, 11:46

Fler än fyra av fem finländare ser dagstidningen som ett uppskattat och respekterat medium. Det framgår av en färsk undersökning som Tidningarnas Förbund ("Finlands TU") låtit göra.


Finländarna är av tradition ett tidningsläsande folk och i den  aktuella undersökningen anger hela 81 procent att de uppskattar och respekterar dagstidningen.

Motsvarande siffror är för televisionen 58 procent, radion 44, tidskrifter 22 och internet 14 procent.

De relativt låga talen för vissa medier förklarar direktör Jukka Holmberg på Tidningarnas Förbund så här för Medievärlden:

– I undersökningen ombeds de svarande tala om vilka medier de främst förknippar med vissa egenskaper. Mätningen handlar alltså om olika medier inbördes och inte om några absoluta tal.

Av undersökningen, som gjorts av TNS Gallup, framgår också att  dagstidningarna förknippas med egenskaper som sakkunnighet, aktualitet samt nyttighet. Hela 71 procent anser dem pålitliga.

– För dagstidningarnas del är resultaten verkligen positiva.
Finländarna värdessätter dagstidningarnas traditionella, starka egenskaper och anser också dessa vara de viktigaste faktorerna vid beslut om prenumeration, fastslår direktör Sirpa Kirjonen på Tidningarnas Förbund.

Finländarnas tro just på den egna dagstidningen förblir mycket hög. Hela 91 procent anser att nyhetsinnehållet i den är mycket eller ganska trovärdigt.
I fjol var samma siffra rekordhöga 92 procent

Undersökningen utfördes i februari – mars i år och i den deltog drygt tusen finländare i åldern över 15 år.
Sören Viktorsson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.