Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Finansministerns vädjan till medieföretaget ”skenhelig”

Publicerad: 12 april 2016, 11:01

Finlands finansminister Alexander Stubb vädjar till Yle att lämna över Panama-materialet till polis och skattemyndigheter.


Alexander Stubb kom med sin vädjan på sin Facebooksida. 

Dan Lolax, samhällsreporter på Åbo Underrätteleser, skriver på sin blogg att det utspelet är både problematiskt och skenheligt, det riskerar att flytta fokus från det verkliga problemet: En global struktur som inkluderar Finland och som möjliggör en skattesvindel av enorma proportioner till den som avslöjar problemet. Som om journalister som inte ställer sig till myndigheternas förfogande blir en del av problemet.

Alexander Stubb behöver inte Yles rådata för att jobba mot skatteplanering och skattesmitning. Däremot behöver Stubb och andra politiker journalister som ser till att folkvalda tar problemet på allvar. Journalister kan bara göra det här jobbet om deras arbetssätt hålls intakta.

Yle har inga tankar på att göra som finansministern vill. Svenska Yles ansvariga redaktör Marit af Björkesten förklarar i en intervju med den egna kanalen att det beror på två orsaker. Dels att kanalen inte äger materialet, bara har tillgång till det, dels att det står i Yles etiska regler att inte lämna ut bakgrundsmaterial.

Sedan påpekar hon också att det internationella konsortium av grävande journalister som äger materialet tänker göra delar av materialet tillgängligt för alla via en publik databas.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev