Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Filma kommunens möten stoppat i Borgholm

Publicerad: 24 Maj 2013, 08:02

UPPDATERAD Borgholms kommunfullmäktige ställdes in i måndags när en av ledamöterna ville spela in mötet med sin webbkamera. Nästa gång ledamoten försöker spela in kommer polisen att tillkallas.


Ämnen i artikeln:

Barometern

Per Lublin från Ölandspartiet och ledamot i kommunfullmäktige, satte upp sin webbkamera när förra veckans fullmäktige skulle starta på måndagen, skriver tidningen Barometern. Ordföranden Jan Erici bad honom ta ner kameran med hänvisning till att det inte är tillåtet att filma enligt gällande föreskrifter.

Det hela slutade med att mötet avslutades innan det ens hade börjat. Per Lublin åberopar offentlighetsprincipen.

Det är en grundlagsskyddad rättighet att filma kommunfullmäktiges möten. Jag gör det som en service till medborgarna, säger Per Lublin.

Han har bestämt sig för att filma alla kommunfullmäktiges möten och sända direkt på sin egen bloggsida.

Men kommunfullmäktiges ordförande Jan Erici hänvisar till ett beslut om att sluta filma.

Det måste vara godkänt av kommunfullmäktige. För närvarande är avtalet för att filma uppsagt. Det kan hända att vi tecknar ett nytt avtal framöver. Fullmäktige var enat om att säga upp avtalet, säger Jan Erici.

Han menar att det finns en arbetsordning där det inte är tillåtet att filma utan tillstånd.

Det är upp till ordföranden att bestämma vilken ordning som ska gälla på mötena, säger Germund Persson, chefsjurist på SKL.

Fram till april månad webbsändes alla Borgholms kommunfullmäktigemöten via kommunens hemsida. Men enligt Jan Erici skulle det bli för dyrt att fortsätta. 3000 kronor per månad är kostnaden för att filma alla möten.

Det här handlar om att mörka sammanträdena. Visst finns det en ekonomisk aspekt, men man kan filma själv utan större kostnad, säger Per Lublin.

På måndag blir det ett nytt möte.

Per Lublin ska inte få sända på måndag. Vi får se hur han uppträder. Det blir en ordningsfråga, säger Jan Erici.

Han tillägger:

Om detta upprepas på måndag så är polishandräckning en möjlighet.

Per Lublin är dock fast besluten att fortsätta webbsändningarna.

De kan bara tillkalla polis om jag stör och det ska jag inte göra. Vad som händer på måndag ligger helt i händerna på presidiet. Jag har rätt att filma och jag kommer inte att störa ordningen.

Kommunfullmäktige har statistik över hur många som har följt sändningarna på kommunens hemsida.

Det har varit 10-12 personer som har varit inne och tittat. 3000 kronor i månaden är en för stor kostnad för detta, säger Jan Erici.

På Barometerns hemsida finns en röstning för eller emot filmning under mötena. I skrivande stund har drygt 600 personer röstat. Cirka 77 procent vill att mötena filmas.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Barometern

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.