Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

FGJ arrangerar grävträffar

Publicerad: 15 oktober 2018, 09:28

Under premiärhänget gästar SVT:s Anna-Klara Bankel och Emil Larsson, DN:s Lisa Röstlund och Anna Gustafsson samt Breakits Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson.

Genom grävhänget vill Föreningen grävande journalister (FGJ) samla journalister och låta dem dela sina erfarenheter. Åsa Larsson, kursansvarig på FGJ, ser initiativet som en bra möjlighet för intresserade att lära sig mer om grävande journalistik.


Träffarna som går under namnet ”Grävhäng” ska vara inspirerande och bidra till nya möten och kunskaper. Åsa Larsson, kursansvarig på FGJ, berättar att föreningen länge velat skapa fler kontaktytor mellan grävande journalister.

– Det finns ett tempo i dagens journalistik som gör att vi inte alltid hinner prata om hur vi faktiskt gjort saker. På Grävseminariet har vi märkt att det finns ett sug efter att snacka metod. Punkten ”Den nominerade berättar”, där Guldspade-nominerade beskriver hur de gått till väga, är omåttligt populär. Därför tänkte vi att det vore roligt att göra något mer av det.

Det första grävhänget äger rum på SVT i Kontorshuset i Stockholm den 8 november kl 17.30–20. På plats finns Anna-Klara Bankel och Emil Larsson med ett aktuellt reportage från Uppdrag granskning, Lisa Röstlund och Anna Gustafsson om DN:s Karolinska-granskning och Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson på Breakit som berättar om ”Sveriges första live-raff”!

Längre fram ska träffarnas arrangeras på olika platser runtom i landet.

– Premiärgrävhänget hålls i Stockholm men just nu tittar vi både åt norr och söder för att se vart det finns lokaler och personer som vill engagera sig i framtida träffar.

Formatet ska vara avslappnat, säger Åsa Larsson.

– Tanken är att man samlar ett gäng journalister på en ort, plockar upp några grävjobb på scen och ger folk möjlighet att ställa frågor, bolla metodproblem och så vidare.

Hon är av uppfattningen att många journalister vill fördjupa sig inom grävområdet.

– Intresset för grävande journalistik är stort, men tyvärr är det inte alla som får möjlighet att åka på grävrelaterade engagemang. Jag tänker särskilt på de som har vikariat och sällan känner att de ”blir satsade på”. För dem är detta en väldigt bra möjlighet att lära sig mer om grävande journalistik.

Inledningsvis är seminariet helt öppet. Men föranmälan krävs.

– På sikt hoppas vi förstås att man vill bli medlem i FGJ, men inledningsvis räcker det med ett intresse för grävande journalistik.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev