Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fem viktiga medienyheter : Finland

Publicerad: 22 December 2010, 12:39

Garanterat bredband och unik satsning på dagstidningar för unga. Detta är några av de viktigaste mediehändelserna i Finland under 2010:


Första landet att garantera bredband

Som första land i världen beslutade Finland att garantera sina medborgare rätt till bredband. Från juli nästa år ska var och en ha tillgång till minst en megabit.

Unikt samarbete gav gratis dagstidning för unga

I ett unikt samarbete gick hela 51 finska dagstidningar i september ut och erbjöd gratis prenumeration till 16-24-åringar. I samband med att dessa flyttar hemifrån får de möjlighet att pröva antingen den gamla eller den nya ortens tidning kostnadsfritt i två månader.

Helsingin Sanomat först i läsplatta

Läsplattorna väckte stort intresse  även i Finland. Först ut med ens större satsning var landets största tidningen Helsingin Sanomat.

Finland tabloidiseras

Finland ligger efter Sverige vad gäller övergång till tabloidformat. Till få undantag hör Hufvudstadsbladet samt affärstidningen Kauppalehti och de två kvällstidningarna

En milstolpe var när Helsingin Sanomats chefredaktör Mikael Pentikäinen i december förklarade, att såväl hans som alla andra landets sjudagarstidningar k o m m e r att bli tabloider. Någon tidpunkt preciserade han dock inte.

I början av nästa år går de tre nordliga lokaltidningarna Lapin Kansa, Kainuun Sanomat samt Pohjolan Sanomat över till tabloid. Samtliga ägs av Alma Media.

Hon var chefredaktör i en dag

En dag hann journalisten Sunniva Strömnes vara chefredaktör på den finlandssvenska webbsajten Peppar samt gratistidningen Papper. Sedan skar det sig och efter en uppmärksammad rättegång i augusti fick hon närmare 30 000 euro i skadestånd.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.