Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fem viktiga medienyheter: Danmark

Publicerad: 22 December 2010, 12:27

Fem av de viktigaste händelserna inom medierna i Danmark under 2010. Danmarks Radio (DR) har som synes dominerat mediebilden:


Danmarks Radio fortsätter sparka medarbetare

Nedskärningarna inom Danmarks Radio (DR) fortsatte även under 2010. I augusti lämnade 104 medarbetare företaget; av dessa sparkades 67 medan 37 valde att gå frivilligt. Bakom beslutet ligger behovet att spara pengar: varje år fram till 2014 måste DR spara nästan 100 miljoner svenska kronor. Ett av de områden som drabbades värst är nyhetssändningarna, både i radio och tv. Effekterna av nedskärningarna har redan börjat märkas genom de många repriser som nu sänds i kanalerna.

DR-chefen tvingads gå

I slutet av oktober meddelade högste chefen i DR, Kenneth Plummer, helt överraskande att han lämnar sin post med omedelbar verkan. Nåja, helt överraskande var det ju inte. När boken om Kenneth Plummer ‘Plummer-summan av kardemumman’ kom ut i oktober visste väl de flesta att generaldirektörens dagar var räknade.

Författaren till boken, Kurt Lassen, hade i förväg ingått ett avtal med Plummer som innebar att det inte skulle skrivas något om Plummers privatliv. I gengäld skulle Lassen fåt tillgång till internt material i DR, bl a om vilka som sökt chefsposten tillsammans med Plummer för fem år sedan.

När detta avtal mellan Lassen och Plummer blev offentligt känt genom medierna, utsattes Plummer för svidande kritik från alla håll. Det var inget annat att göra för Plummer än att ta sin hatt och gå. En ny DR-chef väntas bli utsedd i början av nästa år.

Regeringen lägger ner P2

I somras beslöt den danska regeringen att lägga ned radions P2, som framförallt sänder klassisk musik. P2 är en omtyckt kanal och många lyssnare har protesterat mot beslutet. P2 ska nästa år ersättas med en privat konkurrent, som ska ha public service-krav, men inte reklam. I stället får den nya kanalen av staten 150 miljoner svenska kronor om året för att klara sändningarna.

Ännu är det inte klart vad den nya kanalen ska innehålla eller vem som ska vara utgivare av den. Men alla de stora mediehusen har visat sitt intresse för ‘Radio Möller’, som folket har döpt den nya kanalen till; Danmarks kulturminister heter nämligen Per-Stig Möller.

Betalnyheter i mobilen

I november meddelade Jyllands-Posten, Politiken och Ekstra Bladet, som alla ingår i koncernen JP/Politikens Hus, att de nu lanserar var sin betalningsapplikation för nyheter på mobiltelefonen. Användare av iPhone, iPod Touch och iPad kan köpa applikationen för 15 svenska kronor i månaden.

Fortsatt fall för danska tidningar

Även under 2010 fortsatte de danska dagstidningarna att förlora i upplagor. Nu finns det bara två betalda tidningar i Danmark med en upplaga på över 100 000 exemplar, nämligen Jyllands-Posten och Berlingske Tidende. Men fortsätter utvecklingen som den hittills har gjort kommer också dessa tidningar att snart gå under denna gräns.

Eftermiddagstidningarna Ekstra Bladet och B.T. är de stora förlorarna, de föll med 13 respektive 11 procent under detta år jämfört med året innan. Endast den Bonnierägda finanstidningen Börsen samt Information och Kristeligt Daglad plus ett par landsortstidningar kan notera framgångar under 2010.

Christer Källström, Köpenhamn

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.