Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag28.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Felaktiga uppgifter bakom nyhet om organiserat tiggeri

Publicerad: 18 Maj 2015, 10:38

Hela Hälsinglands nyhet om att ett tiggarläger i regionen omsätter miljonbelopp innehåller flera grova felaktigheter. Men den har fått stor spridning i riksmedia. Tyvärr, måste jag säga, säger ansvarig utgivare Tomas Froms.


Ämnen i artikeln:

Nyheter 24

I lördags publicerade Hela Hälsingland nyheten att det förekom organiserat tiggeri i Hälsingland med omnejd och att den verksamheten omsätter stora belopp årligen.

Bland annat utgår den uppgifter från en polisområdeschef som hävdar att det finns ett läger på en campingplats i länet där omkring 150 EU-migranter bott det senaste ett och ett halvt året. Vilket bara det skulle krävt inkomster på omkring en miljon.

Men det stämmer inte. Nyheter 24 har varit i kontakt med en företrädare för campingplatsen. Hen dementerar att det någonsin funnits så många EU-migranter där. Som mest har det handlat om 120 stycken varav 45 barn. I nuläget är det 40 kvar. Och de har inte bott där i ett och ett halvt år utan sedan i augusti i fjol.

Och att de betalat omkring en miljon kronor för boendet stämmer inte heller.

Inte på långa vägar, säger campingföreträdaren till Nyheter 24.

Artikeln har fått stor spridning efter publiceringen. Dels i sociala medier men även Expressen och Dagens Nyheter har tagit upp den.

Tyvärr måste jag säga, konstaterar Hela Hälsinglands ansvarig utgivare Tomas Froms.

Vad ska ni göra nu?

Vi håller precis på med ett antal uppföljningar. Bland annat en text där vi är mycket kritiska mot polisens uppgifter, säger Tomas Froms till Medievärlden.

Ämnen i artikeln:

Nyheter 24

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.