Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fel av SVT kräva tv-avgift för datorer

Publicerad: 13 Juni 2014, 05:43

Högsta förvaltningsdomstolen ger public-service-företagen bakläxa: Innehav av dator med internetuppkoppling innebär inte till att man behöver betala tv-avgift.


Ämnen i artikeln:

Radiotjänst

När SVT för ett drygt år sedan började sända ut schemalagda program på webben började Radiotjänst ta ut tv-avgift av den som har en dator med internetuppkoppling. Men Radiotjänst har inte rätt att kräva tv-avgift av den som endast har en dator med internetuppkoppling, slår Högsta förvaltningsdomstolen nu fast.

Högsta förvaltningsdomstolen anser att en dator med internetuppkoppling inte är avsedd att ta emot utsändning av tv-program.

”Domstolen konstaterar att det finns uttalanden i lagmotiven som går åt olika håll vad gäller innebörden av begreppet. Av avgörande betydelse är enligt HFD att enskilda genom Radiotjänsts beslut åläggs att betala en avgift för innehav av datorer. En sådan avgiftsskyldighet har inte funnits tidigare. Om en betungande förpliktelse av detta slag ska införas bör det fordra tydligt stöd i lag. Ett sådant tydligt lagstöd saknas”, skriver domstolen på sin hemsida.

Högsta Förvaltningsdomstolen slår dessutom fast att webbsändningar inte är sådana utsändningar som leder till avgiftsskyldighet. ”För att det ska vara fråga om en utsändning i lagens mening krävs att den är tillgänglig ‘utan särskild begäran’. Så är enligt HFD inte fallet när det gäller webbsändningar. ”

Domen finns att ladda ner här.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Radiotjänst

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.