Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fb-algoritm fortsätter göra tabbar

Publicerad: 12 September 2016, 07:08

Publicerade falsk artikel som byggde på konspirationsteorier om 9/11-dåden.


Ämnen i artikeln:

Facebook

För några veckor sedan beslutade Facebook att ersätta den personal som arbetat med att ta fram ”trending topics”-nyheter med en nyhetsalgoritm. Bakgrunden var att kritiker menade att de mänskliga redaktörernas urval av politiska artiklar var vinklat.

Men trots att den automatiserade nyhetsalgoritmen bara använts i ett par veckor har den redan hunnit göra flera misstag. Bland annat har den publicerat en falsk artikel som beskrev hur ett nyhetsankare på Fox News fått sparken, och senare publicerade den också en satirtext i vilken det påstods att Apples röststyrda digitala assistent Siri skulle börja utföra hushållsnära tjänster.

Så i fredags var det dags igen, rapporterar Washington Post. Lagom till 15 års-dagen av 9/11-dåden publicerade nyhetsalgoritmen en artikel som innehöll konspirationsteorier om ”bevis” på att bomber hade planterats i World Trade Center.

En talesperson för Facebook bekräftade i ett uttalande att man haft en bluffartikel om terrordåden under sektionen för trendande ämnen men sade att man nu tagit ned den.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.