Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Färre väljer journalistprogram i första hand

Publicerad: 29 April 2013, 09:57

Det är ett högt söktryck till landets journalistutbildningar. Men antalet studenter som väljer ett journalistprogram i första hand har minskat jämfört med förra året.


Det är en sanning med modifikation att söktrycket är högt till landets journalistutbildningar på universitets- och högskolenivå.

Tittar man närmare på de studenter som valt ett journalistprogram i första hand visar siffrorna en minskning på flera lärosäten som Medievärlden har fått uppgifter ifrån. Det enda som går mot strömmen är JMG som ökar från 263 förstahandssökande 2012 till 316 i år.

På Södertörn har antalet förstahandssökande minskat med nästan 22 procent, på Linnéuniversitetet är minskningen 13 procent och på Lunds universitet nästan 8 procent.

Ja, det är en nedgång. Förra året sökte 424 studenter i förstahand, i år är den siffran 331, säger Jan Örnéus på Södertörns högskola.

Att dra några slutsatser är för tidigt, enligt flera av de som Medievärlden talat med. Totalt har 1799 personer sökt ett journalistprogram i första hand 2013. De slåss om 291 utbildningsplatser. Det visar siffrorna från Södertörns högskola, JMK, Linnéuniversitetet, Umeå universitet, Lunds universitet, Mittuniversitetet samt JMG.

Vi har inte hunnit få siffror för höstterminen än, och våra 30 platser har alltid varit attraktiva. Men det kan inte finnas någon som inte vet hur tufft det är i branschen nu, säger Martin Landahl på Uppsala universitet vars journalistprogram är på magisternivå och kräver att studenterna redan har en kanditatexamen.

Det verkar vara en trend att allt fler tänker sig att spetsa sin tidigare examen med journalistik för att kunna kommunicera på ett bra sätt, säger han.

En prognos för antalet förstahandssökande till utbildningen på Uppsala universitet indikerar att antalet ligger på samma nivå som förra året, runt 90-100 studenter.

Söktrycket totalt sett har ökat på de flesta lärosäten: Lunds universitet +26 procent, JMG +18,5 procent, Södertörn +6 procent och Umeå universitet +5 procent.

Vår uppgång kan ha att göra med att vi fick högt betyg i kvalitetsutvärderingen som Högskoleverket gjorde förra året. Annars har jag ingen bra eller enkel förklaring, säger Ulla-Stina Ewenfeldt på JMG.

*JMK Det finns inga jämförbara siffror från 2012 eftersom programmet är nytt för i år. ** Linnéuniversitetet Medievärlden har inte fått totalsiffran, men jämförbara siffror för förstahandssökande finns. *** Uppsala universitet Det finns ännu inte siffror för förstahandssökande för 2013, men prognosen säger att den hamnar runt 90-100, liksom för 2012.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.