Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Färre journalister miste livet i jobbet 2008

Publicerad: 7 Januari 2009, 13:50

I fjol dödades 60 journalister och en medhjälpare under uppdrag för olika medier samt en bloggare, summerar Reportrar utan gränser (RUG). Det är betydligt färre än 2007, då 87 journalister och 20 medhjälpare miste livet då de befann sig på jobb.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

De flesta döda arbetade i Irak, Pakistan och Filippinerna.

Men att antalet döda är färre innebär inte att situationen för press- och yttrandefriheten förbättrats. De dokumenterade övergreppen, allt från trakasserier och fysiska attacker till kidnappningar och fängslanden, talar sitt tydliga språk.

I fjol dödades för första gången en person som agerade medborgarjournalist, konstaterar Reportrar utan gränser. Det var den kinesiske affärsmannen Wei Wenhua som misshandlades till döds av polisen då han filmade  en sammandrabbning mellan polis och  demonstranter i Tianmen.

Organisationen tar också upp den nätcensur som dokumenterats i 37 länder, framför allt i Kina, Syrien och Iran. Totalt spärrades, blockerades eller stängdes  1 740 sajter världen över.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.