Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Farhågor kring omdiskuterade Ipred-lagen

Publicerad: 26 Februari 2009, 06:31

Riksdagen har sagt ja till den omdiskuterade Ipred-lagen. Lagen börjar gälla den 1 april och ger upphovsrättsinnehavare möjlighet att få reda på ip-numret, det vill säga datanumret, på den som laddat ner filmer och musik från internet.


Ämnen i artikeln:

Riksdagen

De borgerliga partierna och Socialdemokraterna står bakom lagen, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot.

Argumenten mot har bland annat varit att lagen inte skulle vara säker. Det behöver inte vara den som äger datorn som laddat ner. Det skulle till exempel kunna vara någon som lånat datorn eller som tagit sig in på ett trådlöst nätverk.

Fram till 1 april är det polisen som har rätt att spåra ip-nummer.
Därefter blir det den som har upphovsrätten som får vända sig till domstol och begära ut ip-nummer. Till skillnad från tidigare drivs ett eventuellt mål som en straffrättslig process.

Socialdemokraterna vill att en upphovsrättskommission tillsätts som bevakar att Ipred-lagen fungerar, men det vill inte justitieministern. Beatrice Ask har däremot sagt att hon är beredd att tillsätta en utredare som granskar hur lagen fungerar.

Dagens Nyheter skriver i sin ledare i dag att lagen är en kortsiktig seger för upphovsrättsinnehavarna, men också en del i en problematisk trend mot ökad övervakning av medborgarna.

I Aftonbladet skriver Eva Franchell att Ipred-lagen bara är början. I veckan går remisstiden för den omarbetade FRA-lagen ut, påminner hon och fortsätter ”om några veckor ska Europaparlamentet rösta om den så kallade Medina-rapporten, om upphovsrätt på nätet”. Utöver det pågår Pirate Bay-rättegången.

Expressen anser i sin ledare att den illegala fildelningen utlöst en hysteri som är oproportionerlig och understryker att Ipred-lagen skapar utrymme för privat rättsskipning, heter det.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Riksdagen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.