Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Får vi rätt bild av kriget?

Publicerad: 16 Januari 2009, 12:53

Bevakningen av konflikten mellan Israel och Hamas är intensiv. Och långt ifrån saklig. Det menar Anna Lindner, journalist och psykolog. Nya numret av Medievärlden tar också upp kriget i Gaza.


I en debattartikel menar Anna Lindner att kanske krävs en medienämnd som granskar saklighet och opartiskhet i alla publicerade nyheter.
För, som hon skriver, ” att ”sanningen är krigets första offer”, gäller i nästan alla väpnade konflikter. Så säkert också i det här fallet – för båda parter. Rena sakfel kan undersökas och rättas till i efterhand. Men då är det ofta för sent. Språkbruk, tonfall och attityd sätter sina spår och när krutröken lagt sig dröjer sig njuggheten och hatet kvar.”

I det nya numret av Medievärlden, som börjar distribueras på måndag, berättar Aftonbladets redaktionschef Lena Anderfelt om den frustration som uppstår när tidningens utsända inte får komma in i Gaza för att rapportera om vad som sker.
Där berättar också GP:s utrikesredaktör Peter Andersén om hur de skulle ställa sig till ett erbjudande om att få en inbäddad journalist hos de stridande trupperna.
Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen.se, för ett resonemang om kring problematiken om vilka bilder som kan publiceras och inte.
Fyra bloggröster säger där också sitt om hur svenska medier sköter bevakningen av kriget i Gaza.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.