Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Får inte ut passbild

Publicerad: 25 November 2008, 12:41

En reporter på Aftonbladet nekas få ut passfotografier på statsministern, en vd för ett statligt bolag och en partiledare. Kammarrätten beslutar, liksom tidigare Rikspolisstyrelsen, att det råder sekretess för fotografierna.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Enligt domstolen står det inte klart att de kan lämnas ut utan att de berörda personerna lider men av det. Det spelar ingen roll att personerna ifråga är kända.

Domstolen hänvisar till sekretesslagen. Den aktuella bestämmelsen innehåller ett så kallat omvänt skaderekvisit. Endast då det står klart att den enskilde eller någon närstående inte lider men av att den enskildes passfotografi lämnas ut får det lämnas ut.

Varje begäran att få ta del av ett passfotografi ska bedömas ingående, Den som begär ett sådant utlämnande får därför redogöra för dels sin identitet, dels syftet med sin begäran. Det räcker inte att, som i det här fallet, journalisten anger att bilden ska användas för journalistiskt ändamål.
{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=16}

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.