Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fantomen försvarar pridetåg mot nationalister

Publicerad: 25 april 2018, 11:16

I nya numret av Fantomen försvarar seriehjälten ett polskt pridetåg mot attackerande nationalister. ”Vi har försökt fånga Fantomenandan i vår samtid”, säger redaktören Mikael Sol.


Ämnen i artikeln:

EgmontPride

I nya numret av Fantomen försöker polska nationalister attackera en prideparad i Warszawa. Motivet är att få medial uppmärksamhet, men istället möts de av Fantomens vrede.

Manusförfattaren Philip Madden hörde av sig med manuset för ungefär ett år sedan. Han bor i Polen och har sett tendenserna där, berättar Fantomens redaktör Mikael Sol.

– Själv har jag funderat mycket på hur Fantomen var på 70-talet när serien var väldigt progressiv, och hur man skulle kunna göra något av det idag, säger han.

Fantomen skapades redan 1936 och brukar kallas superhjältarnas föregångare. Han har alltid slagits mot orättvisor, och nuvarande Fantomens pappa slogs mot nazisterna.

– Vi ser de här tendenserna i Europa idag, och det här känns som en modernisering av Fantomenandan. Utmaningen är vilken ton man ska ha så det inte blir präktigt och pekpinnigt, men samtidigt ligger det lite i Fantomens själ att vara så.

Serien Den gyllene örnen har skrivits av Philip Madden, tecknats av Alex Saviuk och omslaget är gjort av Henrik Sahlström. Det nya numret kom till prenumeranter igår och kommer till butikerna imorgon, torsdag.

Fantomen ges ut av Egmont i Sverige och Norge, och denna serie kommer även att distribueras i Australien.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

EgmontPride

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev