Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fängelsedomar för turkiska journalister

Publicerad: 9 Juli 2018, 05:45

Sex journalister på den nedlagda oppositionstidningen Zaman har tilldelats långa fängelsestraff av en turkisk domstol.


De sex turkiska journalisterna stod alla åtalade för medlemskap i en ”beväpnad terrororganisation”, rapporterar nyhetsbyrån DHA.

Journalisterna har arbetat på den nedlagda oppositionstidningen Zaman, vilken varit öppet regimkritisk och nära associerad med president Recep Tayyip Erdogans rival imamen Fethullah Gülen och den så kallade Gülenrörelsen som de styrande i Turkiet menar stod bakom 2016 års kuppförsök. Zaman lades ned av den turkiska staten i mars 2016.

En av de journalister som dömts är Şahin Alpay som bott i Sverige i flera år. Övriga är Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan, Mümtazer Türköne och Mustafa Ünal och İbrahim Karayeğen. Samtliga fick mellan åtta och tio och ett halvt års fängelse.

Internationella pressfrihetsorganisationer, däribland Committee to Protect Journalists och Internationella Pressinstitutet, har fördömt fängelsedomarna.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.