Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fängelse och yrkesförbud hotar spansk redaktör

Publicerad: 16 September 2009, 02:00

En åklagare i Madrid kräver ett treårigt fängelsestraff och ett lika långt yrkesförbud för El Mundos ställföreträdande redaktör Antonio Rubio. Rubio står åtalad för att ha avslöjat statshemligheter.


Internationella Pressinstitutets direktör David Dadge  uttrycker bestörtning över  åtalet och uppmanar åklagaren att genast lägga ner det. Att en åklagare dessutom kräver yrkesförbud är beklagansvärt i ett demokratiskt land som är medlem av EU, säger han.

Artiklarna, som innehöll uppgifter från konfidentiella rapporter, bland annat från minnesanteckningar som  gjorts av Spaniens anti-terrorgrupp, publicerades i El Mundo i maj 2005. Uppgifterna gällde bombningen av ett tåg i Madrid i mars 2004 då 200 människor dödades.

En informatör, Cartagena, skulle mer än ett år i förväg ha varnat myndigheterna för att en radikal grupp planerade en attack på spansk mark. En av attentatsmännen, Rabei Osman, namngavs också. I den efterföljande utredningen ansågs han vara hjärnan bakom sprängningen, men han frikändes från mordanklagelserna. I dag sitter han i italiensk fängelse, dömd för att vara medlem i en internationell terrorgrupp.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.