fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fängelse för hot mot tre Aftonbladet-journalister

Publicerad: 11 maj 2017, 07:26

Schibstedhuset. Foto: Linnéa Kihlström

Den 49-årige man som skrivit att han ska sparka sönder tre journalisters huvuden döms till en månads fängelse av Stockholms tingsrätt. TU:s chefsjurist Per Hultengård välkomnar domen. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Fredrik VirtanenAftonbladet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I dag meddelades domen i det fall av olaga hot mot Aftonbladet-medarbetarna Fredrik Virtanen, Daniel Swedin och Oisin Cantwell. Mannen stod också åtalad för att ha hotat ett kvinnligt hovrättsråd i Svea hovrätt samt en manlig polischef i Stockholm. Upprinnelsen till agerandet är enligt den åtalade en ilska över hur han behandlats i samband med en utdragen, infekterad vårdnadstvist.

Mannen har i flera tweets riktat hot mot Aftonbladet och tidningens medarbetare.

”Oisin Cantwell, Karl Virtanen och Daniel Svedin ska äta bajs och jag ska sparka sönder deras huvuden”, är ett exempel på vad mannen skrev i maj förra året. ”Jag kan slå ihjäl hela jävla Aftonbladet”, är ett annat.

Mannen har erkänt brottet, vilket han uppger att han begått som onykter, men samtidigt bestrider han ansvar. Under rättegången i förra veckan sade han att han ångrar sig samt att det inte finns några ursäkter för det han skrivit. Hans förklaring till beteendet var, enligt Aftonbladet inifrån, att han hatar det ”feministiska samhället” och att de tre journalisterna skriver på en feministisk tidning.

I rätten yrkade kammaråklagare Katrina Bergström på fängelsestraff för mannen.

”Det är synnerliga allvarliga hot mot det öppna fria samhälle som vi alla värnar”, sade hon enligt Aftonbladet inifrån.

I dag meddelade Stockholms tingsrätt att det blir en fällande dom. Mannen döms för olaga hot mot de tre journalisterna samt hot mot tjänsteman i fallet med det kvinnliga hovrättsrådet. Påföljden blir en månads fängelse.

I sin bedömning skriver tingsrätten att:

”Det står klart att det inte var fråga om något personligt angrepp utan för att de enligt x skriver för en feministisk tidning. Ett sådant angrepp på journalisters arbete och rätt att skriva förskyller också fängelse.”

Domen välkomnas av TU:s chefsjurist Per Hultengård:

– Det är viktigt att rättsväsendet visar att man ser allvarligt på hot mot journalister och markerar detta, inte minst vid bedömandet av påföljd. Det har det senaste året varit flera domar, där detta kommit till uttryck och det viktiga är att man sätter gränser och markerar att man i sociala medier vare sig får hota eller förtala, lika lite som någon annan stans.

Så sent som i tisdags dömde Stockholms tingsrätt en kvinna som hotat två kvinnliga reportrar på Aftonbladet för olaga hot. Straffet blev en månads villkorlig dom och 40 dagsböter å 50 kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev