Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Falskt pressmeddelande lurade flera redaktioner

Publicerad: 13 Maj 2016, 08:26

JP:s reporter svalde betet med hull och hår. Det falska pressmeddelandet blev upphov till ett stort reportage och ett webb-tv-inslag. Men det var fler tidningar som gick på JMG-studenternas experiment.


Två JMG-studenter, Sanna Arbman Hansing och Anna Rosenström, ville som examensarbete undersöka hur det stod till med källkritiken på svenska nyhetsredaktioner. Därför skapade de den påhittade tankesmedjan Sensa och började skicka ut falska pressmeddelanden till ett 90-tal redaktioner.

Det som fått mest genomslag säger att svenska föräldrar är bäst i världen. I pressmeddelandet står att undersökningen bygger på enkätsvar från 1 800 föräldrar i 139 länder. Vilket i genomsnitt betyder tolv svar per land och är en för låg svarsfrekvens för att det ska gå att dra några slutsatser.

Ett antal redaktioner gjorde något på pressmeddelandet. Hur många vill inte Sanna Arbman Hansing avslöja då den fejkade testen ska resultera i en artikel i Filter i slutet av juli:

– Men det var betydligt fler än vad vi hade trott. Vi hade hoppats att ingen skulle publicera den.

En av tidningarna som gjorde något på pressmeddelandet är JP där det resulterade i en större artikel i en lördagsbilaga och ett webb-tv-inslag. I en krönika berättar reporten som gick på bluffen hur det kunde hända.

JP:s redaktionschef Patrica Svensson kommenterar också tidningens misstag:

– Vi försöker så långt som möjligt att kontrollera allt, här misslyckades vi med uppgiften om siffrorna, men jag tror inte att man kan skydda sig till 100 procent, säger hon till JP.

JP-reportern ringde i alla fall för att ställa uppföljningsfrågor, var det många av de redaktioner som tog in texten som gjorde det?

– Nej, inte alls, säger Sanna Arbman Hansing.

Det andra pressmeddelandet handlade om att köttätare är mer aggressiva än vegetarianer baserat på en undersökning som säger att antalet vegetarianer blir fler och en annan som säger att antalet misshandlade svenskar sjunker. Två fristående undersökningar som inte går att se orsakssamband mellan.

– Det var det inte lika många som tog in.

Undersökningen visar att det går att få in falska pressmeddelanden i nyhetsflödet. Även om det finns tydliga detaljer som säger att undersökningarna som de bygger på inte är trovärdiga. Och det ger de redaktionella medarbetarna ett dåligt betyg menar Sanna Arbman Hansing:

– Det som skiljer oss journalister från bloggare och andra skribenter är att vi ska vara källkritiska. Vi ska vara gatekeepers, nu är vi mer gateopeners.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.