Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Falskskyltad frukt och falskskyltade artiklar

Publicerad: 29 Januari 2009, 19:57

Torbjörn Karfunkel på bloggen Fred i Mellanöstern har gjort en egen undersökning om falskskyltad frukt i mataffärer.


För bilder och länkar se bloggen Fred i Mellanöstern.

Nyligen kunde man läsa braskande rubriker om felmärkta frukter från Israel:

DN: Konsum sålde felmärkta grönsaker från Israel

SvD: Israeliska paprikor såldes som spanska

SVT: Israelisk frukt bytte nationalitet

TV4: Fuskändrade land på israelisk frukt

?och så vidare. Inte nog med det – den socialdemokratiska riksdagsledamoten Eva Sonidsson ställde den 23/1 dessutom en skriftlig fråga till jordbruksminister Eskil Erlandsson om ”Frukt med felaktig ursprungsmärkning”, vari hon bl a påstår:

”Stickprovskontroller på butiker i Malmö, Göteborg och Stockholm visar att sharonfrukt skyltas som spansk, men på lådorna avslöjas ursprungslandet Israel.”

Eva Sonidsson har uppenbarligen ingen aning om vad ett stickprov är, och ingen av artiklarna säger heller någonting om stickprov. Det har naturligtvis inte skett några stickprov. Vad som skett är att de som förespråkar bojkott av israeliska produkter aktivt letat efter just israeliska varor som skyltats som av annat ursprung. Frågan man kan ställa sig är varför svenska journalister skall hjälpa till i denna politiska kampanj.

För visst handlar det om en politisk kampanj. Alternativet vore att det pågår en aktiv falskskyltning av just varor från Israel, vilket underrubriken hos TV4 tycks antyda – ”Ica och Lidl i ommärkningsskandal”. Inte ”felmärkning”, utan ”ommärkning”.

Själv är jag noga med ursprunget för de varor jag köper, och har i flera år tittat noga i både fruktdisken och annorstädes. Jag vet att ursprungsmärkningen väldigt sällan fungerar fullt ut. Inte så sällan kan man hitta varor som uppges komma från Israel, fast de inte gör det, exempelvis sharonfrukter från Sydafrika, kumquats från Madagaskar och grapefrukt från USA.

I fredags tog jag med mig kameran när jag gick till två närliggande snabbköp för att handla. Affärerna i fråga var Lidl och Hemköp, båda på Stigbergstorget i Göteborg. Jag dokumenterade de felaktiga ursprungsmärkningar jag kunde hitta.

På Lidl hittade jag:
svensk rödlök som skyltades som holländsk
brasiliansk ananas som skyltades som costaricansk
italiensk broccoli som skyltades som spansk
På Hemköp fanns:
colombianska bananer som skyltades som costaricanska
honduransk ananas som skyltades som costaricansk
Jag hade inte förväntat mig att hitta en så tydlig trend. Det borde ju rimligen vara en lika intressant nyhet att frukter falskeligen saluförs under costaricansk flagg. Därför har jag tipsat Fredrik Öjemar (DN), Emma Löfgren (SvD) och även TT, som skickade ut telegram om ”felmärkningsskandalen”.

Ingen har svarat, och ag är inte förvånad. Artiklarna om felmärkt frukt är exempel på politik som utges för att vara nyheter.

Vem klagar på den falskskyltningen?

Torbjörn Karfunkel
doktorand i datavetenskap och redaktör för bloggen Fred i Mellanöstern

Eftersom kommentarerna försvann vid exporten av databasen lägger vi in dem som text:

Namn:        thomas
Inlägg:     Varför pratar du inte med butiken om felet utan springer direkt till pressen? Är det tipspengar du vill åt?

Namn:        Hampus Eckerman   [ incubus@algonet.se ]   
Inlägg:     Totalt irrelevant kommentar. Italien ockuperar inte Spanien. Brasilien bombar inte Costa Rica med vit fosfor. Honduras dödar inte barn med splitterbomber.

Israel använder vit fosfor, splitterbomber och attackerar en civil befolkning. Därför är en felmärkning av israeliska varor relevant.

Namn:        Adler   [ baruch_adonai@hotmail.com ]
Titel:    
Inlägg:     Irrelevant kommentar Hampus, det relevanta är givetvis att felmärkningar är vanligt förekommande och inte del av någon ”sionistisk konspiration”, jag vet att det är svårt att svälja när man som vissa blivit besatta i specifika felmärkningar.

Torbjörn Karfunkel

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.