Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Falska inlägg spreds efter terrordådet i Manchester

Publicerad: 26 Maj 2017, 08:12

Ett flertal falska uppgifter fick stor spridning efter måndagens blodiga självmordsattack i Manchester.


22 personer har hittills dött och ett 50-tal personer rapporteras vara skadade efter måndagens självmordsdåd vid Ariana Grandes konsert på Manchester Arena. Premiärminister Theresa May gick vid en presskonferens på tisdagen ut och sade att det rörde sig om en terrorattack.

I efterdyningarna av det blodiga dådet cirkulerade felaktig information och efterlysningar på internet. Bland annat på sociala medier samt på flera nyhetssajter, rapporterar PressGazette.

Både Daily Express and Daily Star publicerade till exempel en artikel om att en beväpnad man skulle befinna sig på ett sjukhus i Manchesterområdet. Uppgifter som senare visade sig vara falska.

Samtidigt på sociala medier spreds bildmontage av människor som uppgavs vara saknade efter dådet. Majoriteten av personerna på bilderna befann sig dock inte i närheten av konsertområdet, utan flera av bilderna föreställde kända nätprofiler. Bara ett fåtal av personerna i montaget var saknade sedan attacken.

Buzzfeeed samlade på tisdagen flera av de falska uppgifter som fått stor spridning.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.