söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Falsk nyhet spreds i BLT:s namn

Publicerad: 6 november 2017, 08:53

BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Den påhittade lokalnyheten innehöll BLT:s logotyp och såg ut att vara skriven av en namngiven reporter på tidningen. Artikeln handlade om en våldtäkt som påstods ha ägt rum i Sölvesborg. BLT:s chefredaktör ser mycket allvarligt på händelsen.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var på söndagen som Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör och ansvarig utgivare på Blekinge Läns Tidning, och en nyhetschef på tidningen uppmärksammades av en läsare på den falska artikeln.

I artikeln – som såg ut att ha publicerats i BLT och nu spreds på Facebook – framgick namn och etnicitet på en man som påstods ha våldtagit en ung flicka i Sölvesborg. Intill texten fanns BLT:s logotyp och en reporterbyline som tillhör en medarbetare på tidningen.

Mimmi Karlsson-Bernfalk, som innan hon kom till BLT var ansvarig utgivare för Norra Skåne, har aldrig tidigare varit med om något liknande. Hon reagerade med bestörtning på den falska artikeln:

– Jag tycker att det är extremt allvarligt och oroväckande. Att man utnyttjar vår trovärdighet och kapar vår medarbetares namn för att sprida falska nyheter och spä på främlingsfientligheten.

Mimmi Karlsson-Bernfalk framhåller att texten – även om den är kort – inte är journalistiskt skriven. Rubriken innehåller till exempel etnicitet, vilket BLT inte skulle publicera om det inte var relevant i sammanhanget. Men för en ovan mediekonsument kan den uppfattas som en riktig nyhet, säger hon:

– Är man insatt i hur medier fungerar och hur publicistiska beslut fattas förstår man naturligtvis att den här artikeln är falsk. Men alla är inte vana mediekonsumenter och i och med att den här ”nyheten” är så skickligt gjord riskerar ovana mediekonsumenter att tro att den är riktig.

Kort efter att BLT uppmärksammats på den falska artikeln gick tidningen ut med en dementi på sin egen sajt. Samtidigt gjordes en intervju med den person som delat ”nyheten” via sitt Facebookkonto.

Mimmi Karlsson-Bernfalk är tacksam över att de uppmärksammades på den falska nyheten av en läsare:

– Samtidigt undrar man ju hur mycket som sprids som vi inte får reda på? I slutna grupper på till exempel Facebook kan man fabricera i stort sett vad som helst. Den som vill samhället illa har i dag bra verktyg för att nå framgång i sina försök, säger hon och fortsätter:

– Tror du att jorden är platt kan du hitta ett antal person med samma övertygelse. Och matas man med de här påståendena förstärks man i sin tro. På det sättet är detta extremt allvarligt – och det visar också betydelsen av seriösa medier som ger en objektiv nyhetsförmedling.

Händelsen kommer att polisanmälas.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev