lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Falsk artikel om ebola i Malmö sprids på nätet

Publicerad: 21 oktober 2014, 04:39

En falsk artikel som verkar vara publicerad i Sydsvenskan om att det finns flera fall av ebola i Malmö har fått spridning på nätet. Något som bekymrar Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist.

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Den falska artikeln uppmärksammades först av Metros Viralgranskaren som kunde konstatera att den på måndagen först dök upp på Twitter för att sedan spridas vidare via Facebook.

Det bekymrar mig att någon använder Sydsvenskans namn och trovärdighet på detta sätt. Även om det för många av oss är rätt uppenbart ett ”skämt” hörde jag att det spritts ganska snabbt bland unga, säger Pia Rehnquist till Medievärlden.

Tidningen har ingen aning vem det är som ligger bakom det eller motivet. Det är dock inte första gången falska artiklar som verkar vara från Sydsvenskan sprids på nätet.

Vi var med om något liknande vid de omfattande översvämningarna i Malmö tidigare i höst. Då cirkulerade en förfalskad text om att alla Malmöskolor skulle hållas stängda en dag. Det kändes väldigt mycket som ett tonårsskämt och bekymrade mig inte så mycket. Men det här är allvarligare och svårare att förstå syftet med.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev