Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fällande dom ett svenskt misslyckande

Publicerad: 6 December 2011, 06:20

Blir det en fällande dom mot Johan Persson och Martin Schibbye är det ett misslyckande för den svenska regeringen menar 21 publicister på SvD Brännpunkt i dag.


Ämnen i artikeln:

Martin Schibbye

Inför rättegången i Etipoien som återupptas idag hoppas publicisterna på en friande dom och de utgår från att alla inblandade parter förstår betydelsens av en fri och oberorende journalistik.

I artikeln konstaterar de att de fängslade journalisterna inte längre riskerar att dömas för att själva vara terrorister men att de ändå kan fällas för att understödja terrorism. Det skulle i så fall vara ett bakslag för den svenska regeringens diplomatiska arbete, likväl som ett bakslag för regeringens vilja att prioritera press- och yttrandefrihet i det utrikespolitiska arbetet. Sedan Persson och Schibbye fängslades i början av juli har regeringen hållit en mycket låg profil i ärendet och Carl Bildts första kommentar gick ut på att det var olämpligt av två journalister att resa till Ogadenprovinsen. En fällande dom skulle kräva en grundlig utvärdering av strategin i fall som detta.

Ämnen i artikeln:

Martin Schibbye

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.