Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Falköpings Tidning slår hål på myter om invandrare

Publicerad: 16 Mars 2011, 09:04

Falköpings Tidning inleder idag en artikelserie om kommunens invandrare och flyktingar. Sedan ett halvår tillbaka har antalet främlingsfientliga insändare till redaktionen ökat och förhoppningen är att artikelserien ska nyansera debatten.


Under det senaste året har Leif Claesson, nyhetschef på Falköpings Tidning, märkt hur debatten kring kommunens flyktingar och invandrare både ökat och hårdnat. Den senaste tiden har antalet främlingsfientliga insändare i tidningen ökat och redaktionen har allt oftare fått avstå att publicera vissa inlägg som gått över gränsen.

Många insändare har byggt på rent felaktiga fakta. Vi kände att den här debatten måste föras i tidningen med korrekta fakta och möjlighet för de man talar om att komma till tals, förklarar Leif Claesson.

Under de kommande två veckorna kommer Falköpings Tidning att ha minst en fullformatssida om dagen med artiklar och reportage som behandlar frågor om invandring och integration.

Idag kör vi en hårdare faktagrej där vi redogör för vad som händer när man kommer till Sverige, vilka bidrag man får och liknande. Vi har också ett mjukare reportage från en språklektion på SFI.

I morgon berättar vi om varifrån de flesta flyktingar och invandrare i Falköping kommer ifrån och så har vi en grej om ett dagis med 17 olika nationaliteter, berättar Leif Claesson.

Förhoppningen är att artikelserien ska lyfta fram de flyktingar och invandrare som annars har svårt att komma till tals. Redaktionen hoppas också att man ska kunna slå hål på en mängd myter kring kommunens invandrare.

Det finns så mycket rykten och felaktigheter. Som att alla som kommer hit får gratis körkort när det i själva verket handlar om ett fåtal som får ett bidrag för att kunna ta körkort. Vi vill försöka ge en rättvisande bild av situationen, säger Leif Claesson.

Hur många reportrar jobbar med serien?

Vi avsatte två reportrar under en inledande vecka. Men nu är hela redaktionen inblandad.

Vilken respons har ni fått från läsarna efter den första publiceringen?

Nyss kom en läsare in med en blomsterkvast och många har gett positiva kommentarer på vår Facebook-sida. Men vi är medvetna om att serien säkert kommer att väcka många olika reaktioner.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.