Medievärldens arkiv
Faktiskt.se läggs ned
Publicerad: 11 oktober 2018, 09:37
DN:s redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson
Vid årsskiftet läggs Faktiskt.se ned – som planerat. I Norge har mediehusen valt en annan väg framåt för sin gemensamma faktagranskningtjänst, som i dagarna inleder ett samarbete med Facebook.
Ämnen i artikeln:
FacebookSedan i måndags hjälper norska faktagranskningstjänsten Faktisk.no Facebook att granska sanningshalten i innehåll som fått stor spridning på plattformen alternativt som användare och/eller Facebook rapporterat som misstänkt. Det rapporterar Kampanje. Faktisk.no startades våren 2017. Bakom webbplatsen står norska Dagbladet, VG och NRK. När de svenska mediehusen DN SR, SVT, SvD och KIT året därpå startade sitt redaktionsöverskridande faktasamarbete Faktiskt.se hämtades inspiration från flera internationella faktakollar, däribland Faktisk.no.
Ambitionen också i Sverige är att motverka desinformation och öka medvetenheten om källkritik genom att kontrollera påståenden i den svenska samhällsdebatten. Men något samarbete med Facebook liknande det Faktisk.no har är inte aktuellt i Sverige, enligt Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN. För att ingå samarbete med Facebook behöver man vara verifierad medlem i det internationella faktakollsnätverket IFCN. Faktiskt.se ansökte om ett sådant medlemskap och påbörjade processen att bli en så kallad ”third party fact checker”. Men den processen avbröts.
– När det närmade sig valde Public service-företagen att säga nej eftersom de inte tyckte att de – med sin position – kunde ingå i ett sådant samarbete, säger Martin Jönsson.
Ekochef Olle Zachrison förklarar hur SR tänker kring ett eventuellt sådant samarbete:
– Vårt uppdrag är att leverera sann och relevant journalistik till vår publik. Här kan ingå att göra mer faktagranskande journalistik där vi till exempel granskar sanningshalten i påståenden som får stor viral spridning. Sådana faktakollar lägger vi såklart ut även på Facebook och det är positivt om de får stor spridning där. Men vi ser det inte som vår roll att gå in i något slags avtalat partnerskap med Facebook för att hjälpa dem att sanera sin plattform.
DN är medlem i IFCN och skulle kunna samarbeta med Facebook kring faktagranskning. Men inte heller där är det aktuellt:
– Det beslutet grundar sig i ett missnöje mot Facebook. De har inte levt upp till sina ambitioner helt enkelt. Därför väljer vi andra vägar och samarbeten för att se till att vårt faktakollade material får spridning, säger Martin Jönsson.
Faktiskts tidsram är begränsad till valåret. Därmed kommer också samarbetet att läggas ned vid årsskiftet, berättar Martin Jönsson.
– Det har varit planerat sedan starten och det beror framför allt på att Public service inte kan vara en del av ett permanent samarbete med kommersiella företag, säger han och fortsätter:
– På DN kommer vi att jobba vidare med faktagranskning men inte under Faktiskts flagg.
SvD kommer också att fortsätta göra faktagranskningar efter samma modell och principer som tidigare, fast under SvD:s varumärke.
Även SVT vill fortsätta faktagranska i någon form, berättar Kristian Lindquist, digital programchef, Nyhetsdivisionen SVT.
– På SVT tittar vi just nu på hur vi ska fortsätta att faktagranska under nästa år eftersom vi ser att detta är ett väldigt uppskattat innehåll hos publiken.
Vad som händer med sajten Faktiskt.se efter nyår är inte klart än.
– Avgörande för sajtens framtid blir om vi hittar något sätt att drifta den och arkivera materialet utan att det finns något samarbete, säger Martin Jönsson, som är nöjd med hur DN under året har arbetat med den gemensamma faktakollen.
– Från DN:s sida är jag jättenöjd med vår insats. Vad gäller den gemensamma utgivningen får vi utvärdera den efter årsskiftet.