Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Faktagranskare bryter med Facebook

Publicerad: 4 februari 2019, 09:00

Facebook Twitter Appar Foto: Pixabay

Den faktagranskande organisationen Snopes, som hjälper Facebook med faktagranskning, avslutar samarbetet med sociala medier-nätverket. Det på grund av att det är alltför tidskrävande.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Sedan december 2016 har Snopes och flera andra faktagranskande organisationer kontrollerat innehållet i varningsflaggade artiklar för Facebooks räkning. Samarbetet är en del i Facebooks arbete med att motverka spridningen fejknyheter. Men arbetet har blivit för tidskrävande för den Snopes, varför man nu avslutar samarbetet med sociala medier-nätverket.

Beslutet beklagas av Facebook, som framhåller att arbetet mot desinformation är fortsatt prioritierat.

”Vi har goda samarbeten med 34 faktakontrollpartner världen över som kontrollerar fakta på 16 språk, och vi planerar att utöka detta under året med fler partner och språk”, säger en talesperson på Facebook, rapporterar AFP/Omni.

Förutom Snopes har bland annat nyhetsbolagen ABC News och Associated Press granskat autenticiteten i publicerade artiklar som varningsflaggats av användare.

Läs också

Journalister ska hjälpa Facebook att förhindra fejknyheter (2016-12-16)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.