Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Fake news” tema för konferens om datajournalistik

Publicerad: 31 januari 2018, 13:26

Sanna Volny till vänster och Carolina Jemsby till höger, båda ingår i planeringsgruppen för Noda.

NODA-konferensen är åter i Sverige och intresset för datajournalistik är rekordstort. Valet, faktagranskning och verifiering blir stora frågor på årets konferens.


Konferensen NODA (Nordic Data Journalism Conference) hölls första gången på Södertörns högskola 2013 och har sedan hållits i Norge, Finland och Danmark. I mars återvänder konferensen, som nu växt rejält, till Sverige.

– Det är kul att vi är tillbaka där den startade. Då var det en liten grupp som kallade sig datajournalister. Sedan dess har intresset för både datajournalistik och NODA-konferensen ökat jättemycket, säger Sanna Volny på Södertörns högskola som organiserar konferensen.

En sak som ytterligare aktualiserat konferensen är det stora intresset för ”fake news”.

– Fake news och datajournalistik handlar båda om förhållandet till fakta. Philip Meyer som startade konceptet med datajournalistik har sagt att det centrala för honom är att använda vetenskapliga metoder för att journalistiken ska bli mer faktabaserad och handla mindre om åsikter.

På torsdag 15 mars invigs konferensen med en mottagning på Schibsted. Torsdagen blir sedan en vetenskaplig dag om forskning kring datajournalistik.

På fredagen öppnar konferensen för allmänheten och då är temat valet, faktagranskning och verifiering. På lördagen är temat nyhetsautomation. Konferensen kommer också att gästas av Datainspektionen som ska prata om GDPR.

– Till skillnad från Gräv finns forskningsbiten också med i och med att forskarna som kommer på torsdagen även stannar under huvudkonferensen så det blir möten mellan akademiker och praktiker, säger Sanna Volny.

Arrangörerna är särskilt glada över att Sveriges största datajournaliststjärna Helena Bengtsson är tillbaka på SVT efter att ha jobbat på brittiska Guardian i några år. Hon har varit involverad i planeringen av konferensen. Och kommer att inviga och avsluta den. Hon sitter också med i juryn för priset Noda Awards.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.