Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Facket om Ager-Hanssens utspel: ”Bedrövligt”

Publicerad: 25 juni 2019, 06:29

Foto: Lucas De Vivo.

Den lokala fackklubben på Metro hade inte en aning om att ägaren planerade att sparka alla journalister förrän de fick en push från Expressen, säger Katarina Dahlskog på SJF. "Att det är bedrövligt är det minsta man kan säga", säger hon.


Ämnen i artikeln:

Metro

Alla journalister på Metro ska sparkas och material ska i stället köpas in från en contentbyrå säger Christen Ager-Hanssen, ägare och vd på Metro till Expressen under tisdagsmorgonen.

På Journalistförbundet hade man inte hört något om de planerna förrän det kom en pushnotis från Expressen.

– Vi har bara sett det via Expressen tyvärr. Det är bedrövligt, jag kan inte säga annat. Jag är väldigt oroad för de anställda och våra medlemmar på Metro, säger Katarina Dahlskog, förbundsjurist på SJF och den som förhandlat med Metro under rekonstruktionen.

Katarina Dahlskog säger att utspelet är ett brott mot den förhandlingsordning som finns i medbestämmandelagen MBL.

– Det här är ytterligare ett exempel där klubben inte informeras i förväg om vad företaget har för planer utan får läsa om det i media, säger hon.

Christen Ager-Hanssen säger till Medievärlden att det inte stämmer att han frångått förhandlingsordningen. Det då han inte har någon beslutande position i Tidnings AB Metro, där bolagets journalister är anställda.

– Det är styrelsen som fattar sådana här beslut. Så enkelt är det. Och jag sitter inte i styrelsen för Tidnings AB Metro. Vad den styrelsen vill göra är upp till dem.

Under dagen ska Metro ansöka om att få rekonstruktionen förlängd. Det sade rekonstruktören Helena Ståbi tidigare på tisdagsmorgonen till Medievärlden. 

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.