Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Facket kritiskt: ”Schibsted slänger ut mångåriga medarbetare”

Publicerad: 4 april 2019, 09:43

Schibstedhuset i Stockholm. Foto: Press.

Det pågående arbetet med att lägga ned Schibsteds interna bemanningsbolag innebär att mångåriga medarbetare på koncernens tidningar kommer att få gå.


Ämnen i artikeln:

Schibsted

Under gårdagen presenterade Schibsted Media beslutet att de kommer att avveckla det interna bemanningsbolaget SMAB. Medievärlden rapporterade då om jubel från facket, som länge kritiserat användningen av interna bemanningsbolag. De menar att syftet med bolagen varit att runda lagen om anställningsskydd och att ha en vikariepool med sämre villkor för de anställda.

Men det var inte idel muntra miner hos de fackliga företrädarna efter att nyheten presenterats för personalen. De 34 anställda reportrarna som finns kvar i bemanningsbolaget blir nämligen uppsagda när företaget avvecklas. Något som facket är skarpt kritiskt emot.

– Det handlar om personal som arbetat på Aftonbladet och SvD i många år, ibland upp till tio år, som man nu bara slänger ut helt plötsligt, säger Anna Flytström, klubbordförande på SMAB.

Diskussionen om hur avveckling av bolaget ska ske förs nu mellan facket och Schibsteds ledning. Bolagets HR-direktör Eva Idmark Lindström bemöter fackets kritik i ett mejl till Medievärlden. Hon skriver att bolaget avvecklas då efterfrågan på vikarier via bemanningsbolaget minskat. Då de som är anställda vid SMAB enbart fyller tjänster som är vakanta men där det finns ordinarie personal som är tillfälligt borta. Det kan handla om tjänste- eller föräldraledigheter.

– Schibsted Media Bemanning AB är ett separat bolag, och vid nedläggning av verksamhet i ett bolag erbjuds inte personal tjänster i ett annat bolag. Däremot har Schibsted en intern arbetsmarknad där lediga tjänster annonseras ut löpande, där är alla välkomna att söka. Vi kommer givetvis att lyssna in SJF:s synpunkter och be dem utveckla dem i direkt dialog med oss, säger hon.

Hur kommer ni att lösa bemanningen på redaktionerna framöver?

– Redaktionerna har precis fått det här beskedet och förhandlingarna har precis inletts. De behöver invänta utfallet av förhandlingen innan de kan kan gå vidare med hur de ska lösa sin bemanningssituation. De behöver titta på helheten gällande personalsituationen när de planerar sina organisationer framåt, säger Eva Idmark Lindström.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Schibsted

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.