Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Facebook uppges gynna vissa medier

Publicerad: 27 juni 2016, 05:32

Facebook

Alla medier behandlas inte lika av Facebook. Vissa ges förtur till nya funktioner och erbjuds pengar för att skapa rörlig bild direkt på sociala medier-plattformen, uppger Digiday.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Digiday skriver att Facebook inte är en neutral distributionsplattform utan att sociala medier-nätverket väljer ut vissa medier som sedan får fördelar andra medier inte får. Några av de som gynnas är New York Times, CNN och BuzzFeed. Exempel på fördelar kan till exempel vara att medierna får vara med att skapa och testa nya funktioner eller att de får betalt för att skapa rörlig bild direkt på sociala medier-plattformen.

Det är andra gången på kort tid som Facebook får kritik för att inte vara en neutral distributionsplattform. I maj gick tidigare anställda på Facebook ut och berättade om att Facebook styr nyhetsurvalet och aktivt sorterar bort konservativa nyheter. Men anklagelserna tillbakavisades av företaget som hävdade medarbetarna arbetar efter tydliga riktlinjer vad gäller neutralitet. Med anledning av kritiken beslutade Facebook dock att göra en rad förändringar i rutinerna – trots att företaget alltså menade att rutinerna följs.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev