Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Facebook kallar grupper till stormöte

Publicerad: 6 februari 2018, 13:50

Daniel Stormdal, en av Bagis-gruppens tre administratörer, kommer i veckan att tillbringa två dagar i London för att träffa Facebook-medarbetare som jobbar med grupper. Foto: Futurniture

Administratörerna bakom den svenska, lokala Facebook-gruppen "Bagis!" är några av dem som i veckan åker till London. Där ska de lära sig mer om hur sociala medier-jätten arbetar med grupper.


Ämnen i artikeln:

FuturnitureFacebook

Daniel Stormdal är en av tre administratörer till den lokala Facebook-gruppen ”Bagis!”. Till vardags arbetar han med sociala medier på reklambyrån Futurniture. I slutet av veckan befinner han sig dock i London för att träffa personer på Facebook som arbetar med just grupper. På plats finns 300 andra gruppadministratörer från hela Europa.

– Vi kommer att delta i workshops, lyssna på talare, träffa folk från Facebook – och framför allt andra admins, berättar Daniel Stormdal.

Bagis-gruppen, som riktar sig till personer med intresse för vad som händer i Bagarmossen i södra Stockholm, startade för fem år sedan och har i dag över 5 000 medlemmar.

– Vi brukar skoja om att flödet består av en tredjedel försvunna katter, en tredjedel försvunna cyklar och en tredjedel som undrar varför det flyger en polishelikopter över Bagis.

När administratörerna såg att Facebook skulle arrangera ett möte i London fyllde Daniel Stormdal i ansökningsformuläret. Därefter fick han veta att de gått vidare till nästa steg som var en videointervju. Och sedan kom inbjudan:

– Jag blev glatt överraskad att de valt just oss. De ser nog oss som exempel på en lokal grupp och tror väl att de ska få ut något av våra tankar och upplevelser också.

Det blir två späckade heldagar, berättar Daniel Stormdal, som ser fram emot att åka iväg:

– Rollen som admin kan vara både ensam och utsatt. Därför ska det bli spännande att få träffa andra med samma uppdrag och dela erfarenheter med dem. Förhoppningsvis får vi också en del konkreta tips och möjlighet att uttrycka våra åsikter om vad Facebook kan göra bättre.

Han hoppas också få veta mer om hur sociala medier-jätten ser på framtiden för sina grupper.

– Personligen tror jag att Facebook-grupper kommer att vara en genväg till engagemang för personer och företag som vill nå ut. Både stängda grupper som riktar sig till betalande. Men också öppna grupper på snävare teman.

Vet du något om vilka andra gruppadministratörer som ska dit?

– Det verkar vara admins från grupper av varierande storlek och på olika teman. En del kommersiella, andra med ett lokalt engagemang precis som vi.

Med sig till London tar han flera frågor och önskemål:

– Det jag ser ett tydligt behov av är ett sätt för admins att styra flödet samt möjligheten att bygga ett arkiv.

Hur mycket tid lägger du på rollen som administratör?

– När det funkar som bäst nästan ingen tid alls. Men när det är som mest uppskattningsvis omkring en halv dag. Det är också något jag hoppas att vi ska kunna prata om: hur får man en grupp att sköta sig själv?

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FuturnitureFacebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev