Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Facebook anklagas för könsdiskriminering

Publicerad: 19 september 2018, 10:20

Sociala medier-nätverket anklagas för att ha riktat jobbannonser uteslutande mot män.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Ett klagomål har lämnats in mot bland annat Facebook, till den amerikanska myndigheten EEOC, som har hand om jämställdhetsfrågor.

Sociala medier-nätverket anklagas av människorättsorganisationen American Civil Liberties Union, ACLU, fackföreningen Workers of America samt en juristfirma, för att ha brutit mot en rad olika lagar genom att företagen anpassat jobbannonser efter kön och ålder. Facebook ska ha låtit företag köpa annonser för jobberbjudanden, och sedan riktat dessa bara mot män. Konsekvensen ska då ha blivit att miljontals kvinnor missat chansen att söka de utannonserade tjänsterna. Det skriver bland annat SvD, DN och Financial Times.

”Rent historiskt har könssegeregerade jobbannonser använts för att blockera kvinnors möjligheter till välavlönade jobb och ekonomiska möjligheter. Det är en diskrimineringsform som skulle ha utrotats för länge sedan, och vi kan inte låta den få nytt liv på internet”, kommenterar ACLU:s jurist, Galen Sherwin.

Facebook har meddelat att de vill göra sin egen bedömning av det inlämnade klagomålet innan de försvarar sitt agerande.

Janne Næss

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.