Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Få medier namnpublicerar Arbogakvinnan

Publicerad: 10 Maj 2017, 05:58

Just nu pågår rättegången mot den så kallade Arbogakvinnan som misstänks för bland annat mord och mordförsök. De flesta medier anonymiserar kvinnan, men inte alla.


De flesta medier, bland andra Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet anonymiserar fortfarande kvinnan.

Däremot har Omni valt att namn- och bildpublicera henne.

”Vi namnpublicerar de misstänkta sedan åtalet i detta fall. Generellt kan sägas att Omni har en mycket restriktiv syn på namn- och bildpublicering av misstänka i pågående mål. Ibland görs dock undantag, främst när allmänintresset motiverar det. Vi har tidigare sett det i exempelvis Lisa Holm-fallet och vi såg det senast vid attentatet på Drottninggatan då Omni var bland de första att namn- och bildpublicera. Men varje fall är unikt, svåra övervägningar får göras där allmänintresse får vägas mot publicitetsskada etc”, skriver Markus Gustafsson, ansvarig utgivare på Omni, till Medievärlden.

Lokaltidningen VLT började namn- och bildpublicera redan innan åtalet.

Daniel Nordström förklarade då i Mittmedias blogg”Just det faktum att X X har barn är definitivt ett skäl till att avstå namnpublicering såväl nu som vid en eventuell fällande dom. Samtidigt finns det också, enligt min bedömning, utan tvekan ett uppenbart allmänintresse i detta uppmärksammade kriminalfall, Det är ett fall som saknar motstycke i svensk kriminalhistoria. Enligt min bedömning står det allmänintresset över den publicitetsskada som riskerar att drabba de anhöriga när jag nu väljer att publicera namn. Det allmänintresset är nödvändigtvis inte att betrakta som högre när en eventuell dom kommer. Det är nu när åtalet väcks inom kort som jag bedömer att allmänintresset är som allra högst. Det är förklaringen till varför jag nu väljer att publicera namnen.”

Daniel Nordström har fortsatt blogga om publiceringen här.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.