Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Få journalister får plats då 9/11-förhören inleds

Publicerad: 28 Maj 2008, 07:31

Det kommer att finnas möjlighet för ett begränsat antal journalister att på plats på Guantanamo den 5 juni följa de inledande förhören med de fem som utpekats som skyldiga till 9/11-massakern 2001.


Enligt AFP har Pentagons i dagarna skickat ut meddelanden om att journalister och teknisk personal kan ackreditera sig. Det kommer att röra sig om femtio- sextio personer från inhemska och utländska medier.

Bara en handfull journalister tillåts komma in i rättssalen. Där är de hänvisade till platser i en glasbur, som kan stängas till på domarens order exempelvis i samband med att någon vittnar. Ljudupptagning och fotografering kommer att vara förbjudet under rättegången. Däremot tillåts en tecknare följa den.

De medierepresentanter som inte tilldelas plats i rättssalen kan följa rättegången på video i ett speciellt upprättat mediecenter.

Hjärnan bakom attacken, Khalid Sheikh Mohammed, har inte varit  synlig för en vidare krets människor sedan han greps i Pakistan i mars 2003.

Han liksom de fyra övriga åtalas för mord, terrorism och andra krigsbrott, Åtalet mot den sjätte, Mohammed al-Qahtani, som också kallats den tjugonde flygplanskaparen, lades ner i april.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.