Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Få förbättringar i YFK:s förslag

Publicerad: 23 augusti 2012, 06:09

Idag presenteras YFK:s förslag till förändringar av grundlagarna. Att TF och YGL behålls och att ett nytt integritetsbrott inte införs är det mest positiva , enligt TU:s vd Per Hultengård.


Yttrandefrihetskommittén är en parlamentarisk utredning som skulle svara på frågan ”Går det att ta fram en teknikoberoende grundlag?” TU:s vd och chefsjurist Per Hultengård har suttit i utredningen som expert.

Först tog kommittén fram ett förslag till en ny grundlag, NYGL, som skulle ersätta de nuvarande, TF och YGL. Sedan jämförde kommittén den nya lagen med de gamla.

Kommittén insåg ganska snabbt att det inte går att ha en helt teknikoberoende grundlag om man vill behålla viktiga delar som ensamansvar, anonymitetsskydd och meddelarfrihet. Det handlar mycket om förutseebarhet, att man ska veta när man är skyddad och inte, säger Per Hultengård.

I slutänden var alla politiker i kommittén eniga om att behålla TF/YGL. Den enda som har en avvikande uppfattning är kommitténs ordförande Göran Lambertz. Han har därför tagit med sin reservation och dessutom bifogat hela den ratade NYGL till YFK:s förslag.

Jag tycker att det är starkt av politikerna att de stod upp för och värnade TF/YGL. Det låter bra med en teknikoberoende lagstiftning, men det skulle innebära en försämring av det starka skydd som finns idag.

Alternativet till en teknikoberoende grundlag är en som bedömer yttrandet i sig, och det är farligt i skymningslägen och orostider, säger Per Hultengård.

Han är också lättad över att kommittén inte föreslår det nya yttrandefrihetsbrottet grov integritetskränkning.

Ett sådant brott vore att klampa in på det press- och medieetiska området. Det sköts bättre genom självsanering. Dessutom är det så att de flesta kränkningar sker utanför det grundlagsskyddade området.

Två förslag vidgar i någon mån press- och yttrandefriheten:

- Förbudet mot att hindra spridning av yttranden, som kommitténs sekreterare Nils Funcke redan skrivit ett längre inlägg om i Medievärlden.
- Preskriptionstiden för arkiverade artiklar i digitala arkiv börjar gälla i samma ögonblick som artikeln publicerats. Det innebär att en utgivare inte kan hållas ansvarig för sin företrädares publiceringar när det gäller artikelarkiven för tryckta artiklar.

Tre frågor hanns inte med:

- Meddelarskydd i offentligfinansierad privat verksamhet
- Utvidgning av hets mot folkgrupp till att också omfatta transpersoner
- Stärkt skydd vid användningen av tvångsmedel mot redaktioner

Det allvarligaste bakslaget, ut tidningsbranschens synvinkel, är förslaget att stärka den enskildes ställning vid tryckfrihetsmål, enligt Per Hultengård. Enligt förslaget ska den som startar en process mot en tidning, och förlorar, slippa stå för tidningens rättegångskostnader i vissa fall när domstolen anser att anmälan var befogad.

Jag tycker att det är principiellt förkastligt, att någon som orsakar motparten stora kostnader och förlorar kan tvinga motparten att betala sina kostnader. Det öppnar för obefogade anmälningar. Förutom det principiella problemet ser Per Hultengård flera praktiska problem med förslaget:

Ett problem är om juryn friar tidningen och domstolen sedan dömer att anmälan varit befogad, då säger ju domstolen indirekt att juryn dömt fel. En annan risk med det är att tidningen för att slippa riskera detta hellre gör upp innan rättegången.

Det har rapproterats mycket om bråk i och runt YFK, hur har mötena varit?

Det har varit spännande, bra diskussioner, stundtals bråkigt, ett målmedvetet arbete, högt i tak och utredningen har läckt som ett såll.

Jag måste också säga att alla verkligen har gett NYGL en chans.

Hur mycket tid har du lagt på YFK?

– Säkert minst tre dagar i månaden – i fyra års tid – med inläsning och möten med experterna och parlamentarikerna.

Var det värt det?

Absolut, när det gick som det gick. Att vi slapp NYGL och ett nytt integritetsbrott.

YFK fyra förlorade år

Lambertz känner sig inte överkörd

Vissa frågetecken kvar

YFK: All skrift måste distribueras

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.