Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Få bidrag till nyutgivning av Dawit Isaaks bok

Publicerad: 29 oktober 2018, 09:21

I fredags presenterades en insamlingskampanj för att Dawit Isaaks bok "Hopp" ska kunna tryckas och delas ut i EU-parlamentet. Men hittills har bara 45 personer skänkt pengar. "Ledsamt få som bidragit hittills", säger Brit Stakston.


Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakBrit Stakston

I lördags fyllde journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad i Eritrea, 54 år. Att han tvingas tillbringa ännu en födelsedag, den 17:e i ordningen, bakom galler uppmärksammade flera organisationer med en manifestation i centrala Stockholm i fredags.

Samtidigt presenterades en crowdfundingkampanj där de insamlade pengarna ska gå till distribution och nyutgivning av Dawit Isaaks bok ”Hopp: historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter”. Boken kommer att delas ut till samtliga EU-parlamentariker och andra opinionsbildare. Målet är att crowdfundingkampanjen, som pågår till 24 november, ska samla in 200 000 kronor. Men hittills har antalet bidrag varit få. I skrivande stund har enbart 46 personer samlat in totalt 11 588 kronor.

Blankspots Brit Stakston, som är engagerad för Dawit Isaaks frigivning, hade hoppats att siffran skulle vara högre.

– Den är jättelåg – men som alltid handlar det om att sprida och fortsätta tjata för att nå målet. Och att de som bidrar uppmanar sina vänner. FreeDawits Facebooksida har 2 770 följare och massor av personer med stora nätverk har deltagit i Sitt med Dawit, nog borde fler av dessa vilja bidra.

I en tweet skrev Brit Stakston att hon vill se lika stort engagemang för Dawit Isaak som för ”som för vissa politikers galna tweets”. Hon utvecklar:

– Det är ofta trist att se vilka tramsiga saker som engagerar. Eller att politiker som medvetet har ett högt tonläge på twitter alltid hamnar i fokus – läs Hanif Bali som i helgen återigen engagerat många. Klart man önskar att det fanns lika stort engagemang för en person som i 17 år berövats sitt liv på det sätt Dawit Isaak gjort. Och det Stödföreningen vill göra nu som vi ber stöd om kan förändra hans situation.

Vad tror du om chanserna att nå målet om 200 000 kronor?

– Lite för tidigt att säga men nog är det ledsamt få som bidragit hittills. Men vi har en månad på oss. Och igår kväll backade Fredrick Federley kampanjen och det ger ju läge att be alla andra representanter om ett bidrag också. De har ju en generell post de skulle kunna ta ifrån för detta. Så din fråga får väl nu bli en utmaning till alla andra ledamöter att bidra med 1000 kr!

Läs också

Födelsedagsmanifestation för Dawit Isaak (2018-10-26)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakBrit Stakston

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev